Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 април: Международен ден на джаза

ООН отбелязва 30 април като Международен ден на джаза от преди 12 години. Предложението за тази дата идва от българската Ирина Бокова, която по това време е генерален директор на ЮНЕСКО. Целта на този специален ден е да обедини различни общности, музиканти и почитатели на джаза от цял свят, които да се съберат и да празнуват неговото безценно културно наследство.

Един от българските представители на джаза е Невена Григорова, певица и барабанистка в групата Wet Pebbles. В рубриката "Епизоди от живота“ на предаването "Нашият ден“ тя споделя, че за нея джазът е нещо много специално, свързано със свобода и импровизация, както и със срещи с интересни хора. За Невена джазът е начин за близко общуване и изразяване на себе си.

"Импровизацията е много важна, – казва тя. – тя може да присъства във всяка сфера, а за да се случи, трябва да сме отворени да слушаме другия. В музиката, както и в другите наши дейности, трябва да можем да реагираме на момента, да сме пластични."

За групата Wet Pebbles пластичността е ключов елемент. Те започват като женско трио, по-късно към тях се включва мъж-басист.  Всеки член на групата пее и свири на инструмент, което създава уникално и динамично изживяване за тях и за техните слушатели.

За Невена джазът е стил, който обединява музикантите на различни нива на една сцена. Той предоставя възможности за постоянно развитие и изразяване без граници. Тя се надява, че музикантите ще продължат да развиват и да споделят своята страст към джаза, защото това е изкуство, което остава ценно съвместно преживяване. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна