Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Срещу гражданските организации в България се води голяма война"

Тома Белев: Твърденията, че големите инвестиции се бавят заради процедури по околна среда са абсолютно неверни

Той е притеснен, че ще се стигне до "големи подаръци в държавни гори, земеделски земи и такива около големите инфраструктурни обекти"

| Интервю
Тома Белев
Снимка: БГНЕС

Твърденията, че големите инвестиции се бявят заради процедури по околна среда са абсолютно неверни. Това заяви пред БНР Тома Белев, съпредседател на политическа партия "Зелено движение“.

"Те се забавят заради некачественото проектиране и неспазване на закони".

Той коментира наложено президентското вето върху бързата писта в промените по Закона за инвестициите и пренебрегването на оценката върху околната среда.

"Измененията в Закона за околната среда не са най-опасните".

Белев е притеснен от разпореждането със собствеността на публичните държавните предприятия. 

"В закона е записано, че по искане на инвеститор, без търг и конкурс, му се предоставя такава собственост. Ако е инвеститор от клас А, тя му се предоставя на данъчна оценка. 

Това са едни големи подаръци, основно в държавни гори, земеделски земи и такива около големите инфраструктурни обекти, каквито са мини "Марица Изток". Желанието е да се случи веднага, за да бъдат лесно заграбени тези имоти

На второ място са скандалните изменения на Закона за околната среда. Те са в нарушение на директивата за ОВОС, но това явно не интесува вносителите. Всичко се прикрива с идеята за бързина. Но проблем с бързината няма". 

Тома Белев напомни, че още при откриването магистрала "Струма", бившата "Люлин", през 2011 г. природозащитниците са посочили, че там е извършено некачествено строителство.  

"Това днес се установява от експертите. Интерсно е какво са правили през тези 13 години фирмите, които са поддържали магистралата. Те не са забелязали, че не работят отводнителните системи. АПИ трябва да направи сериозна проверка". 

В рамките на коалицията ПП-ДБ имаше много различни мнения по ключови въпроси за развитието на България, обясни още съпредседателят на "Зелено движение".

"Взимаха се решения, които не отговарят на това, което сме декларирали в предизборната програма". 

Той коментира скандала с подписването на документа за излизане на Кирил Петков от сдружението "Да запазим Корал", по който се активизира и прокуратурата.

"Този казус няма да окаже влияние върху предизборната кампания.

Важно е да се знае, че срещу гражданските организации в България се води голяма война. И ГЕРБ, и ДПС имат трайна политика за неглижиране и намаляване на влиянието на гражданското участие.

Добре е, че в България все още има партии, които разчитат на такова. В противен случай ще останат само няколко боричкащи се лидери".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна