Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици арестувани след акция на полицията в Калифорнийския университет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици пропалестински демонстранти бяха арестувани след акция, при която полицията разпръсна протеста и палатковия лагер на територията на Калифорнийския университет в Лос Анджелис. 

Акцията срещу лагера на пропалестинските протестиращи, разположен на територията на Калифорнийският университет в Лос Анджелис, започна рано сутринта местно време. 

Полицаи от Калифорнийския магистрален патрул, носещи бронежилетки, каски и щитове, разкъсаха барикадата, докато протестиращите се опитваха да удържат огражденията на протестния лагер, направени от щперплат и метал. 

Няколко местни медии съобщиха, че на територията на лагера е имало между 300 и 500 протестиращи, а извън барикадите е имало още до 2000 техни привърженици. 

Полицаите демонтираха палатките и извършиха стотици арести, съобщава NBC. 

Задържаните са извозени до ареста на шерифа на Лос Анджелис, както и до други полицейски управления в района. 

Стана ясно, че най-малко един полицай е ранен, след като по силите на реда са хвърляни предмети, включително бутилки с вода. 

Засега няма данни дали има ранени от страна на протестиращите. 

Така беше сложен край на двудневните размирици, които започнаха, след като ръководството на висшето учебно заведение обяви лагера за незаконен, а малко по-късно той беше нападнат от поддръжници на Израел, което доведе до сбиване, при което бяха ранени 15 души, а един беше приет в болница. В резултат на това ръководството на университета обяви, че прекратява учебните занятия и повика полицията на помощ. З

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна