Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сеем само нехибридни, стари сортове, които да ни напомнят на вкуса от детството на село"

Как се развива земеделие без мотика?

| обновено на 26.05.24 в 05:35 | Репортаж
Георги и Ива в село Ханово
Снимка: Даниела Костова

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово?

На гости на сме на Ива и Георги, тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са избрали родното село на Георги - Ханово за да създадат своята зеленчукова градина, такава каквато трябва да бъде според техните разбирания.

В Дания се занимават с коренно различни неща. Той е професионален шеф-готвач в ресторанти със звезди "Мишлен", а нейната професия е ландшафтен архитект. Резкият завой направили първо от любопитство, второ – с голям ентусиазъм и трето, но не на последно място: "С идеята да направим някаква промяна, да мислим извън кутията", обяснява Георги.

В момента градината им е три декара, а до скоро тук  е било ливада.


"Навсякъде около нас беше поляна със смесени треви, която в началото просто окосихме. Сложихме кашон навсякъде, който се разгражда, а съответно тревите под него също се разграждат и стават на храна за микроорганизмите. Отгоре сме насипали 15 см компост и слама за пътеките. Разчитаме да отглеждаме здрава почва и оттам нататък растенията да имат добър имунитет".

"Отглеждме сезонни зеленчуци по технология, щадяща почвата - без оран, копане, обработки, фрезоване. За пестициди и химични торове и дума пък не може да става. казва Ива. 

"Сеем само нехибридни, стари сортове, които да ни напомнят на вкуса от детството на село. Дълго търсихме и правихме подбор на семена за домати, пипер, краставици....

Има ли регенеративното земеделие бъдеще в нашата страна, където торенето и пръскането са сред най-популярните операции?


 "Моето лично мнение е, че до четири-пет години това ще стане преобладаващата част земеделие", казва Георги. 

"Когато виждаш резултатите, виждаш и смисъла. От една страна за природата и за нас, хората, от друга – добивът, вкусовите и хранителни качества са по-добри спрямо това да се обработва земята по конвенционален начин", добавя Ива. 

Двамата  се включват и в инициативата на община Тунджа "На гости на Тунджа". В тяхната градина ще идват групи деца на различна възраст. 

Вратите на фермата им са най-широко отворени за най-малките. За тях са подготвили и опитно поле, в което децата да засаждат семенца с помощта им. Чакат ги и много изненади, игри и забавления.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна