Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на върха на министри от ЕС по въпросите на миграцията в Никозия

В кипърската столица Никозия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В кипърската столица Никозия днес се провежда среща на върха на министри от 8 държави-членки на ЕС по въпросите на миграцията, с акцент върху проблема със Сирия, озаглавена "Миграцията и динамиката в Сирия". Централна тема е инициативата на Никозия Европейският съюз да обяви зони в страната за безопасни, за да стане възможно връщането на сирийски граждани.

По покана на Кипър в срещата участват министри и официални лица от Гърция, Чехия, Австрия, Полша, Дания, Италия и Малта.

Те ще обсъдят мерки на национално и европейско ниво за справяне със сериозните предизвикателства на миграцията, съобщиха от вътрешното министерство.

Участниците ще обменят мнения за следващите стъпки по кипърското предложение за преоценка на статута на конкретни райони в Сирия като безопасни, както и провеждането на съвместни мисии за проучване на ситуацията на място.

Целта е в сътрудничество с Върховния комисариат на ООН за бежанците да се осигури репатрирането на сирийски граждани при спазване на европейското и международното право.

Кипърският вътрешен министър Константинос Йоану ще подчертае необходимостта от предоставянето от ЕС на финансова подкрепа на трети държави за спиране на незаконната миграция към страните-членки. Такава помощ от 1 млрд. евро бе обявена за Ливан в началото на май.

Пристигналите мигранти в Кипър през тази година са с почти 20% повече в сравнение с миналата.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна