Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България
Снимка: БГНЕС

Завърши конкурсът за идеен проект за възстановяването на Военния мемориал в центъра на София.

Мемориалът на загиналите от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в София е открит от Цар Борис III през 1934 г. Поводът е 50-ата годишнина от формирането на полковете и като знак за признание към героизма на наричаната "желязна" дивизия.

За откриването на паметника са прелетели три самолета и хвърлили цветя. Съдбата на мястото за поклонение пред подвига на 3000 войници, подофицери и офицери, загинали във войните се променила през 1944-та. При една от тежките бомбардировки над София е унищожена дясната мемориална стена на монумента и частично е засегната централната. Оцелелите плочи с имената били демонтирали през втората половина на 60-те години на ХХ в. А остатъците – през 1977 г.

На мястото бил построен монументът "1300 години България". Идеите за възстановяването на Мемориала на загиналите от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк датират от 1992-ра година, казва през 2014 г. полковникът от резерва Никола Рухчев, виждал в целия му блясък оригиналния монумент.

"Тогава тук се полагаха венци, делегации, когато посещаваха страната", спомня си той.

От 1992-ра до 2014-а година обаче плановете се променят. Не се осъществила идеята паметникът да бъде готов за стотната годишнина от края на Първата световна война. Архитектурният конкурс през 2018-а пропада.

"Ние реставрираме", казва с надежда през 2017 г. капитан далечно плаване Атанас Илев. В ролята на зелена светлина за проекта влиза друго събитие - премахването на паметника "1300 години България". След облагородяването на пространството там е върнато лъвчето от оригиналния паметник.

Атанас Илев, сега столетник, а през 2017 г. председател на Съюза на възпитаниците на Негово Величество училища, посочва за вида на паметника. Този, който поеме реконструкцията, възстановяването, трябва да се придържа към автентичността, смята той.

Експерти историци настояват – като столица София няма основен голям паметник на загиналите във войните за национално освобождение и обединение. Има отделни паметници, но общ – не. А както и да бъде възстановен паметникът, мястото, където е поставено лъвчето, през 2022-ра в памет на загиналите мястото беше "украсено" с български флагове.

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите, отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища.

Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София отново да има място на своята военна и историческа памет, коментира Станимиров.

"Важно и възпитателно е да знаем, че храбростта и героизмът не са абстрактно понятие. Заради това, че тези хора са пожертвали живота си, днес ние имаме свободна и независима страна."

Възстановеният монумент няма да е алтернативно място на Паметника на незнайния войн. Ще бъде друго място. Мемориалът е бил и ще бъде паметник на знайните воини, на нашите предци, изтъкна Борис Станимиров в предаването "Хоризонт до обед".

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени