Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли в София паметник, посветен на загиналите в Ирак военни?

| Интервю
Петко Йорданов
Снимка: Добромир Видев

В София може да има паметник на българските военнослужещи, загинали в Ирак. 13 български военнослужещи загубиха живота си в рамките на военната мисия там, приключила преди години. Поставянето на паметника обаче се бави заради административни пречки, казва пред БНР Петко Йорданов от Фондация "За загиналите военнослужещи в мисията в Ирак". Йорданов също е бил във втория ни контингент в Ирак.

Това е най-новата мисия на Българската армия и Въоръжените сили изобщо, проведена след края на Втората световна война, припомня той.

Идеята е да се направи модерен паметник, който пресъздава точно обстановката, в която са загинали военнослужещите, разказва Йорданов. По думите му, цялата композиция, която е замислена, отразява точно огнения ад, в който са попаднали военните ни в Кербала.

Скулпторът, работил върху паметника, се е запознал със становище, което отправя критики към визията на композицията. За да продължи утвърждаването на документацията, тези възражения следва да бъдат отчетени, обяснява още той. Имало е и резерви към местоположението на паметника.

"Времето единствено лекува. Защо институциите не искат да поемат ангажимента и да го направят, не мога да отговоря", коментира Йорданов и допълва - независимо от големите приказки, процесът не можа да завърши за 20-ата годишнина от атентата в българската база в Ирак.

От всички министри на отбраната до този момент има проявено разбиране и одобрение за поставянето на паметника, уверява още той.

Снимка: Добромир Видев


Повече по темата чуйте от интервюто в звуковия файл.


По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени