Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
В Елванген утре ще бъде честван Денят на Свети Методий

| Репортаж
Снимка: Фейсбук

Утре в германския град Елванген за 54-та година ще бъде честван Денят на Свети Методий. От 1970 г. паметта на Свети Методий се почита заедно от българи и германци. Постепенно през годините интерес към празненствата за Свети Методий проявяват все повече страни, които са приели славянската писменост.

Началото на празника е поставено от тогавашния кмет на града Карл Вьор. По инициатива на българи от Щутгарт в Елванген има площад, който носи името на Свети Методий и барелеф, изобразяващ Регенсбургския процес срещу него.

В продължение на три години, докато тече процесът, Св. Методий е заточен в една от кулите на Бенедиктинския манастир в града. Днес тази кула е превърната в български параклис.

През 2010 г. в Елванген е създаден Югоизточноевропейски български културен институт (Методиев център) с цел да осъществява мост между българската и германската култура. Днес обаче институтът е в упадък – не е подновено споразумението между българската и германската страна, необходимо за функциониране на института, няма помещение, в което да извършва дейността си, библиотечният му фонд е в насипно състояние, а командированият сътрудник там е с изтичащ договор.

В интервю за "Хоризонт" в края на миналия месец доц. Емил Иванов – сътрудник в Методиевия център в Елванген, съобщи, че е получена грама, в която се изисква от Министерството на културата да реши дали иска да поддържа центъра или той да бъде закрит. Емил Иванов, който работи в Методиевия център от 2017 г., апелира:

"Тези, от които зависи запазването на Методиевия център в Елванген, нека да направят необходимото".

Методиевият център е учреден от смесена комисия между България и Германия. За да се поддържа съществуването и дейността на центъра, Комисията трябва да преподписва Рамково споразумение на всеки пет години.

"Елванген предоставя за безвъзмездно ползване тези две помещения в историческата сграда Пале Аделман от XVII век и българската страна първоначално за 5-те години дори не плаща режийните, въпреки че никой не е ходил. В последствие при подновяването на споразумението, когато центърът започва да се използва активно, единствената уговорка с това рамково споразумение за сътрудничество е да се поемат режийните".

От учредяването си Центърът е трябвало да се финансира от Министерството на културата чрез Българския културен институт в Берлин. Първоначално средствата са минимални, но постепенно от 2022 г. се налага да се заплаща наем от по 6 евро на квадрат или 120 евро на месец, заедно с режийните разходи - общо 320 евро месечно.

"След 2022 година, юли месец, споразумението не беше преподписано от страна на Българския културен институт в Берлин, от директора – Борислав Петранов. Започнаха настояванията от град Елванген чрез мои писма, чрез мои подсещания, становища, доклади, без отговор, да оставя всичко от страна на цялото Министерство на културата".

Отговорът идва година по-късно. През 2023 директорът на дирекция "Международно сътрудничество" Силва Хачерян предлага Методиевият център да подпише договор за наем на помещение.

"От една страна имаме "Да" от тогавашния и сегашен служебен министър Найден Тодоров за оцеляването и поддържането на центъра. А от друга страна спогодбата не се подписва от по-долу назначените членове на институти за сътрудничеството на този център и град Елванген, което ще му даде право той да съществува".

Помолен за коментар, директорът на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов заяви по телефона, че "община Елванген е отказала да има повече рамкови споразумения". Този отговор обаче се оказва неверен, тъй като в края на април тази година кметът на Елванген Михаел Дамбахер в писмо до Методиевия център заявява:

"Югоизточноевропейският български културен институт вече успя да изгради междукултурни и международни мостове за дипломация между България и Южна Германия. Бих се радвал, ако българската страна съумее да продължи дейността на Методиевия център в гр. Елванген".

Борислав Петранов е директор на Българския културен институт в Берлин от шест години. През февруари тази година Петранов отново печели конкурса за директор. На въпрос на комисията, сформирана от Министерството на културата, "как да се надгради Елванген", Петранов отговаря:

"Според мен Елванген първо трябва чисто юридически да се реши какво е и тука вече не е в полето на Българския културен институт. Така, както е в момента, ние имаме един командирован служител там и нищо повече. Ако искаме да имаме нещо в Елванген, то трябва да има юридически статут там, дори и да е филиал на Българския културен институт в Берлин".

От Министерството на културата подкрепят мнението на Петранов, като на въпроса дали Методиевият център ще продължи дейността си, от министерството отговарят:

"Няма как да бъде закрита структура, която не е съществувала в правния свят. А такъв институт юридически не съществува, тъй като структурата не разполага с физическо място, където да развива дейност, нито има правно основание за нейното съществуване. За да се уреди юридически статутът на структурата в гр. Елванген, е необходимо да бъде прието Постановление на Министерския съвет. По този казус служебният кабинет не би следвало да се произнася, предвид основната задача, за която отговаря, както и краткото време, с което разполага".

Българският посланик в Германия Григор Порожанов също подкрепя становището на директора на Българския културен институт в Берлин, че юридически липсват основания да се наемат помещения. Порожанов изтъква и проблема с кадровото обезпечаване на Методиевия център в Елванген за сметка на института в Берлин.

Той твърди още, че "оценката за работата на командирования сътрудник в Елванген е незадоволителна", както и че "твърденията за аспирации на Република Северна Македония към Българския културен институт не са подкрепени с никакви факти".

Според кмета на Елванген Михаел Дамбахер обаче от 2017 г., когато Емил Иванов е изпратен в Елванген, Методиевият център в града се радва на "видим възход и има все по-голямо значение в Южна Германия". Михаел Дамбахер допълва:

"След подписването на взаимното споразумение между българското Министерство на културата и град Елванген вашият институт не беше зает от представител през целия период от 2012 до края на 2016 г. По същото време се явиха различни интереси, предимно от страна на македонски неправителствени организации в Германия, за заемане на Методиевия център в Елванген. След като през юли 2022 г. българската страна не поднови взаимното споразумение с град Елванген, интересите на северномакедонски и украински неправителствени организации към възможна приемственост на Методиевия център в Елванген отново зачестиха. При честването на Методиевите дни през май 2023 г. такова запитване дойде и от страна на Украинската католическа църква".

Българският генерален консул в Мюнхен Веска Йорданова също потвърждава казаното:

"В направление "Култура и образование" на много добро ниво е взаимодействието с Югоизточноевропейския български културен институт /Методиев център/ в град Елванген и с доц. д-р Емил Иванов, сътрудник в Института, участващ активно в подготовката и реализацията на проекти в областта на културата и генералното консулство в Мюнхен дава много добра оценка за дейността му".

Отец Недялко Калинов е свещеник от 10 години на църковната община в град Щутгард и 20 години в Мюнхен. Той всяка година посещава град Елванген по време на Методиевите дни. По думите му в празничните мероприятия в памет на Свети Методий най-активно участват две църковни общини – тази на Северномакедонската църква и на Българската православна църква.

"Винаги е имало лека конкуренция кой да покаже по-голямо присъствие в този град".

На празника за Свети Методий тази година ще се включат официални представители от четири страни: Северна Македония, Словакия, България и Чехия. Освен че първа ще произнесе приветствено слово, северномакедонската страна е единствената, която е представена от две официални лица.

Част от институциите, които подкрепят центъра от създаването му са: Кирило-Методиевският научен център на БАН, Софийският университет с катедрата по Кирило-Методиевистика, Държавна Агенция "Архиви", Държавният културен институт към Министерството на външните работи са.

Междувременно културното министерство вече трета седмица не отговаря на редица въпроси, като тези - защо Министерството на културата е допуснало центърът да остане без помещение и как в предишния служебен кабинет министърът на културата Найден Тодоров дава съгласието си Методиевият център да продължи да съществува, а след това отговаря, че "по този казус служебният кабинет не би следвало да се произнася".

"Ще бъде изключително недалновидно закриването на едно такова вече обживяно място точно във времето, когато ние сме атакувани с претенции от страна на Македония, Словакия и други страни", смята проф. Славия Бърлиева, която е бивш директор на Кирило-Методиевския научен център на Българската академия на науките.

Междувременно предложенията за това - какво би могло да се направи, за да се запази Методиевият център, не липсват. Необходимо е първо да се осъзнае проблема и след това да има воля това да се случи, смята Емил Иванов.

Според проф. Славия Бърлива могат да се използват доброволните усилия на тамошните българи.

Какво ще предприеме Министерството на културата предстои да разберем следващите седмици, тъй като по последна информация – е сформирана работна група, която прави оценка на дейността на Методиевия център, дали има необходимост от него и при какви условия ще функционира.

Снимки: Фейсбук на Югоизточноевропейски български културен институт - Елванген, Германия

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени