Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден за борба с ВЧЗ сградата на НДК ще светне в лилаво

Възпалителните чревни заболявания нямат граници

Лекари настояват за повече специализирани звена за лечение на тези болести

Снимка: ФБ/Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит


Около 4 хиляди българи живеят с възпалителни чревни заболявания, които изискват редовно проследяване и поддържане на организма чрез правилно хранене и спорт. Данните са на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит, които в днешния Световен ден за борба с тези заболявания организират среща между лекари и пациенти в София.

Довечера сградата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в лилаво, в знак на подкрепа към хората с възпалителни чревни заболявания.

Сред честите симптоми на тези заболявания са болки в корема, продължителна диария, ректално кървене. Това са автоимунни заболявания, които се отключват в активната възраст на човек – между 15 и 25 години, но също така при хора между 45 и 55.

Димо Гатев от Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит

Преди 20 години такава диагноза е поставена на Димо Гатев. Тогава студент, при него се появило кървене, което лекарите у нас не успели да свържат с болестта на Крон. Това се случило в САЩ, по време на студентска бригада. Димо получил нов кръвоизлив и постъпил в спешно отделение.

"В началото нямах представа какво представлява тази диагноза. Предписаха ми лекарства, мислех, че е някакво временно състояние, но не се оказа такова. Върнах се в България, отидох на лекар и там ми обясниха колко сериозно е състоянието ми. Оттогава до момента се проследявам в университетската болница "Св. Иван Рилски", разказва мъжът.  

Днес диагнозите болест на Крон и улцерозен колит се поставят в по-големите градове у нас, като София, Варна, Пловдив, Бургас.

Д-р Милена Перухова

Процесът е бавен за хората от по-малките населени места, които трябва да стигнат до такова лечебно звено, разказа д-р Милена Перухова, гастроентеролог в болницата "Сърце и мозък" в Бургас. Забавяне има и поради липсата на опит сред лекарите-специалисти.

"При тези заболявания оценката е по-комплексна. Понякога трябва да се направят ендоскопии – високоспециализирани изследвания. В други случаи са нужни изследвания със скенер и ЯМР. Такъв тип центрове няма много в провинцията, като по-високо ниво на оборудване с апаратура и с по-квалифицирани гастроентеролози. Всичко това оказва влияние върху ранната диагностика на пациентите“, обясни д-р Перухова.

Според нея са нужни повече специализирани центрове за проследяване на тези заболявания. Болестта на Крон изисква поне два пъти годишно да се посещава лекар-специалист и да се правят изследвания, споделя от своя страна Димо Гатев.

Пациентите с възпалителни чревни заболявания спазват диета, като не бива да консумират полуфабрикати и други изкуствено обработени храни.


Един от проблемите, с които се сблъскват тези пациентите, е бумащината, изисквана за отпускане на лечение от Здравната каса, обясни Димо Гатев, който е и заместник-председател на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит.

„Друг проблем е как обществото възприема хората с тези заболявания – повечето работодатели у нас не са добре разположени към хора с един или друг вид инвалидност“, допълни мъжът.

Световният ден за борба с възпалителните чревни заболявания се провежда за 14-а година в подкрепа на хората по света, които живеят с тези заболявания. А те са близо 7 милиона души.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна