Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

Снимка: Ройтерс

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени американската позиция по отношение на Техеран.

Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби беше по-малко дипломатичен, като напомни, че Раиси бил с "доста окървавени ръце", как да уточни, че има предвид силовото потушаване на протестите след смъртта на Махса Амини през 2022 г. и подкрепата за терористични групировки в Близкия изток.

В Техеран днес беше обявено разследване на причините за катастрофата на хеликоптера с президента в планински район, близо до границата с Азербайджан. Машината била Bell 212 американско производство, но още преди основаването на Ислямската република през 1979 г.

Във Вашингтон министърът на отбраната Лойд Остин пък беше категоричен, че няма никакви основания да се смята, че Съединените щати имат нещо общо с катастрофата.

Министърът на отбраната обаче отказа да коментира въпроса на репортер дали Техеран ще обвини Израел за катастрофата с хеликоптера.

"Те трябва да проведат разследване, за да видят каква е причината за катастрофата, може да са няколко неща", добави Остин.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър пък спомена по време на брифинг за пресата, че Техеран е помолил Вашингтон за помощ във връзка с катастрофата с хеликоптер, довела до смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър на страната Хосейн Амир Абдолахиан, предаде Ройтерс.

"Дадохме им ясно да се разбере, че ще предложим помощ, както бихме направили в отговор на всяко искане от чуждо правителство в такава ситуация. И в крайна сметка не успяхме да предоставим тази помощ", каза той, добавяйки, че това се е случило поради "логистични причини".

Междувременно стана ясно, че Иран ще проведе предсрочни президентски избори на 28 юни след внезапната смърт на държавния глава на страната Ебрахим Раиси, заяви председателят на изборния щаб на страната Мохсен Еслами.

"Съветът на пазителите беше помолен да започне да регистрира президентски кандидати преди 28 май", каза Еслами, цитиран от полуофициалната правителствена информационна агенция Mehr.

Според иранската конституция президентските избори трябва да се проведат в рамките на следващите 50 дни.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна