Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят по въпросите на селското стопанство на срещи с Румен Радев и Георги Тахов

Снимка: БТА

Европейският комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски пристига на работно посещение в България. Визитата му е по покана на служебния министър на земеделието Георги Тахов. В програмата на Войчеховски са предвидени срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя Димитър Главчев, с министъра на земеделието и храните Георги Тахов, както и с представители на парламентарната комисия по земеделие.

По време на визитата си комисар Войчеховски ще има и среща с представители на браншови организации от земеделския сектор у нас.

Това е първото посещение на еврокомисаря за земеделие в България и то се провежда в контекста на поетапен рестарт на фермерските протести в цяла Европа заради тромавите екоизисквания на ЕС в земеделието и заради потенциални загуби на фермерите от войната на Русия в Украйна.

Щафетата започна  от родината на Войчеховски , където на 10 май  полските фермери подновиха протестите срещу изискванията на “Зелената сделка” и в търсене на още субсидии, които да покрият щетите им от вноса на украинска продукция.

Планират се протести и в други страни-членки, а в навечерието на изборите за ЕП, на 4 юни в Брюксел е подготвян голям протест, в който ще се включат земеделци от много европейски държави.

Основната причина за недоволството са ниските цени на зърното, плодовете и зеленчуците. Фермерите свързват спада на цените с вноса на продукти от Украйна.

Решението за този голям протест бе взето още през април, като тогава българските фермери обявиха, че ще участват. В последствие те взеха решение да не се включват заради риска фермерското недоволство да бъде използвано за политически цели непосредствено преди изборите.

Така или иначе, исканията на земеделците са свързани с ревизиране на зелената сделка и ясни правила за търговските договори със страните извън ЕС.

Българските фермери обаче са скептични, че ще чуят конкретни ангажименти от еврокомисар Войчеховски, тъй като визитата му у нас е в края на мандата на този състав на Европейската комисия.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна