Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на Фридрих Велики

Фридрих Велики свири на флейта, а Карл Филип Емануел Бах му акомпанира
Снимка: Wikipedia

Пруският крал Фридрих II (1712-1786), известен още като "Велики", е не само  успешен военачалник и щедър патрон на изкуствата, но и умел флейтист и автор на голямо количество инструментални творби, сред които над 120 сонати за флейта и континуо и 4 концерта за флейта и струнни.

Роден през 1712 г., Фридрих от рано проявява по-голям интерес към музиката, литературата и философията, отколкото към военното дело и политиката – факт, който не се нрави особено на баща му Фридрих Вилхелм I. Въпреки това, подпомаган от майка си и сестра си, принцът се обучава по флейта при Йохан Йоаким Кванц и по композиция при Готлиб Хайне. Баща му толерира тези занимания до 18-ата годишнина на Фридрих, когато напълно ги забранява. Поради тази причина принцът прави опит да избяга от родината си. Бягството обаче е неуспешно: баща му го хвърля в затвора, а единият от съучастниците му е обезглавен пред него. След това преживяване Фридрих се посвещава на държавническото дело и постепенно печели доверието на баща си. Въпреки това обаче не се отказва и от музикалните си занимания – от време на време продължава да взима уроци по флейта, а когато през 1736 г. се мести в Райнсберг, заедно с него идва и ансамбъл от 17 музиканти, сред които братята Карл Хайнрих и Йохан Готлиб Граун, Франц и Йохан Бенда и Кристоф Шафрат.

Веднага след възкачването си на престола през 1740 г. Фридрих се впуска едновременно в социални и политически реформи, военни действия и усилия по възраждането на изкуството и културата в страната си. Поставя началото на Берлинската опера, като назначава Карл Хайнрих Граун за капелмайстор. През същата година към дворцовия оркестър се присъединява и Карл Филип Емануел Бах като първи чембалист. В кралските покои редовно звучи музика: солист често е или самият Фридрих, или Кванц, като репертоарът е дело основно на тях двамата. В инструменталните си произведения Фридрих следва стила на композиране на Кванц, чрез който индиректно попада под влиянието и на Вивалди и Тартини.

Този вторник (21 май от 14 часа) в предаването "Музика хисторика" слушаме изпълненията на Манфред Фридрих – флейта, и камерен оркестър "Карл Филип Емануел Бах" с диригент Хартмут Хенхен на концерти и синфонии от Фридрих Велики.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна