Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

Снимка: Радио София

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“.

Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев.

„Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други проекти – джазови, но той така се вдъхнови – най-напред от Светлин Русев, направи две неща за него, после направи за брилянтния водач на флейтовата група на радиооркестъра Явор Желев. И ми каза „Искаш ли да ти напиша концерт?“. Казах му – да, и се надявам да го направим хубаво“, обясни Венцислав Благоев пред Радио София.

Той добави, че в творбата има етно и джаз елементи, но е по-скоро класически. Солисти в програмата на „Симфониета София“, освен Венцислав Благоев, са Цветелина Белева и Надя Стоилова.

„Ние свирим едно произведение за две флейти от Франц и Карл Доплер. Това произведение е изключително виртуозно, изключително трудно. Голямо предизвикателство е и ще бъде истинска наслада за публиката“, каза Цветелина Белева.

В програма са включени премиерата на Концерт за тромпет и оркестър на Минко Ламбов; Франц Доплер – „Фантазия“ – вариации за две флейти и оркестър по теми от „Риголето“, оп. 38; Лудвиг ван Бетовен – Симфония № 3, Es dur, „Ероика“, оп. 55.

Диригент е Минко Ламбов.

„Миналата година кандидатствах по програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“ с проект, който се казва „Вдъхновение“ и е за създаване на три нови концерта. Единият е за китариста Цветан Недялков, това е вторият – посветен на Венци Благоев. Третият предстои наесен и е за Светлин Русев и Вероника Тодорова - за цигулка и акордеон“, сподели Минко Ламбов.

Подробности и много весели музикантски истории, включващи Йън Андерсон от Джетро Тъл, музиката от "Властелина на пръстените" и оркестрации в последната минута можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна