Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки съд прекрати делото за потъването на кораб с мигранти край Пелопонес

Пред съда в Каламата, Гърция, 21 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съд в Гърция прекрати делото срещу деветима египтяни, обвинени, че са причинили най-голямото корабокрушение на мигранти в Средиземно море от десетилетие насам.

Съдиите в южния пристанищен град Каламата постановиха, че нямат юрисдикция да разглеждат делото на основание, че корабът е потънал в международни води, до гръцкия полуостров Пелопонес.

Опасенията са, че повече от 600 души са се удавили през юни миналата година, когато препълненият риболовен кораб "Адриана" потъна на път за Европа от Либия. 

Поради некомпетентност на Апелативния съд в град Каламата обвинените за трафиканти деветима египтяни бяха освободени. Корабокрушението е станало в международни води и гръцки съд не може да произнесе присъда по казуса, заявиха адвокатите на защитата.

Не се достигна до обсъждане дали египтяните са трафиканти или мигранти, платили за трансфера, както твърдяха подсъдимите.

Претовареният кораб потъна до полуостров Пелопонес миналата година, като 104души бяха спасени, а 84 са откритите жертви. Предполага се, че на кораба са пътували около 500 мигранти, като повече 300 са безследно изчезнали.

По време на делото пред съда в Каламата се събраха хора в подкрепа на подсъдимите. Поставиха плакат, на който пише: "Да си мигрант не е престъпление" и аплодираха решението на съда за освобождаване на подсъдимите.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна