Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов опит за старт на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Днес ще бъде направен и втори опит за разпоредително заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип, прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Цар Шишман".

Подсъдим е Петър Тодоров за това, че е причинил смъртта му при евентуален умисъл.

Служебен ангажимент на адвоката на семейството на детето стана причина за провал на първото заседание. Съдът указа на Нацко Дойчев днес да предостави доказателство, че е отсъствал по уважителни причини.

В съдебната зала беше подсъдимия Петър Тодоров, който от месеци е под домашен арест - решение, което изкара на протест семейството на Филип и на други родители загубили децата си на пътя.

Мъжът не говори пред медиите, но неговата адвокатка Капка Гергинова каза, че дълбоко страдал. Тя оспори обвинението му – причиняване на смърт на пътя при евентуален умисъл, което прокуратурата му повдигна заради високата скорост и промили алкохол в кръвта. Очаква се днес тя да изложи своите правни аргументи в тази посока.

Разпоредително заседание ще има и по друго дело, свързано със смърт на пътя. То е срещу полицейските служители Любка Гечева и Георги Малински, обвинени, че срещу 200 лева са осигурили ескорт, вместо да спрат пияния и дрогиран Димитър Любенов, който през септември 2022 година, с близо 200 км/ч, удари кола и уби на място френски гражданин.

Самият Любенов прекара 20 месеца в ареста до онзи ден, когато Софийският апелативен съд го пусна под домашен арест, който ще се контролира с електронна гривна. Делото срещу него е насрочено за 5 юни.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени