Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четене с разбиране като игра

Снимка: knigovishte.bg

Платформата "Книговище" връчи годишните си награди от Априлското състезание по четене с разбиране. В него взеха участие десетки деца от цялата страна. Искра Джанабетска, една от създателките на "Книговище", говори в "Какво се случва" за положителните практики, които насърчават децата да четат.

"Когато започнахме "Книговище" заехме един работещ модел, който е изключително ефективен в цяла немскоезична Европа. Защо работи? Защото игровизацията снема напрежението. Четенето за децата  е трудно занимание, ние като възрастни не си даваме сметка за това. Когато те се стараят да четат, това рефлектира върху резултатите. Но като играят, те се улисват и дават шанс на историята. – казва Искра Джанабетска, която е една от създателките на платформата "Книговище"– Ние насърчаваме четенето на хартиени издания, а след това да попълнят нашите он-лайн въпросници."

Детската медия "Вижте" също е много търсена, като идеята е децата не само да се информират, а да усвоят критичното мислене.

Според Искра Джанабетска достъпът до децата, които нямат отношение към четенето е единствено чрез учителите. "Децата имат нужда от значим възрастен- казва тя- който да ги насочи. Някой, който да облекчава техните ежедневни проблеми. Но е важно да съществува и инфраструктурата на библиотеките, в които да има интересни за тях книги".

Чуйте Искра Джанабетска, Снежана Блажева, начален учител от Свищов и деветгодишните Стефан и Яна, които обичат да четат.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени