Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград започват честванията за 24 май

Снимка: Община Благоевград

Българската академия на науките ще отбележи 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - с тържествено събрание.

То ще започне с приветствие академик Юлиан Ревалски. 

А в Благоевград днес започват честванията на Деня на българската азбука, просвета и култура - с концерт на Силвия Кацарова и откриване на обща изложба в Градската художествена галерия.

24 май е и празник на града.

66 творби на 45 автори от Благоевград и региона са подредени в Градската художествена галерия. Изложбата е традиционна и се открива в навечерието на 24 май – денят на българската азбука, просвета и култура. Произведенията са подбрани от самите автори, а експозицията представя жанровете живопис, графика, скулптура и приложни изкуства.

Общата художествена изложба има и конкурсен характер, а наградите ще бъдат връчени на официалното откриване.

Творческите състави на Народно читалище "Никола Вапцаров-1866" ще представят на сцената на площад "Македония" своите постижения в различните музикални и сценични изкуства, а вечерта жителите и гостите на Благоевград ще се насладят на градския Биг Бенд и вечните хитове на певицата Силвия Кацарова.

Кметът на областния център Методи Байкушев ще даде официален прием за изявени дейци в областта на просвещението, науката и културата.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени