Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Много е важно хората около пострадалия да могат да реагират на момента и да извършат правилните действия в първите няколко минути - от това зависи какво ще се случи по-нататък"

Мариана Манушева: Повечето инциденти се случват поради недооценяване на обстоятелствата

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Има голямо значение как се действа, за да остане и този, който оказва първа помощ, в безопасност и да не нарани себе си. Повечето от инцидентите се случват поради недооценяване на обстоятелствата. Хората винаги трябва да са нащрек в една такава ситуация и да се придържат към правилата за безопасност, за да не се получава така, че да има много пострадали". Това каза пред БНР председателят на Фондация "Първите три минути" Мариана Манушева.
В предаването "Хоризонт до обед" тя обясни каква трябва да е първата помощ на човек, поразен от мълния или друго природно бедствие:     

"Първото и най-съществено нещо е личната безопасност на този, който ще оказва първа помощ. Много е важно да прецени ситуацията - дали може да се намеси в конкретната ситуация или е по-добре да защити себе си. По никакъв начин не е полезно за никого да пострадаме в опита си да оказваме първа помощ, точно обратното. Ако е безопасно и можем да се приближим до пострадалия, трябва да имаме предвид, че при поразяване от мълния най-тежкото нещо, което може да се случи, е сърцето на пострадалия да е спряло. При внезапно спиране на сърцето най-важното нещо, което трябва да направим, е да започнем незабавно, след като сме подали сигнал на 112, да правим сърдечен масаж и изкуствено дишане и да използваме максимално бързо автоматичен външен дефибрилатор".

По думите ѝ в цивилизования свят на обществени места има такива дефибрилатори. Това е животоспасяващата мярка в първите няколко минути след инцидента, категорична бе Манушева.

Тя изтъкна, че е много важно хората около пострадалия да могат да реагират на момента и да извършат правилните действия в първите няколко минути. От това зависи по-нататък какво ще се случи и дали пострадалият ще оцелее, подчерта тя.

Цялото интервю на Ирина Недева с Мариана Манушева в предаването ''Хоризонт до обед'' чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени