Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев изрази готовност за скорошна среща с новоизбрания държавен глава на РСМ

Президентът Румен Радев дава брифинг пред медиите по актуални теми в Рим, където е на посещение - 23 май 2024 г.
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

На брифинг в Рим, където е на посещение, президентът Румен Радев определи като "положителен знак" стремежа на държавния глава на Република Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова двамата да се срещнат. Днес делегациите и на двете държави са в италианската столица и имаха отделни срещи във Ватикана с папа Франциск. 

Радев подчерта, че само с диалог София и Скопие ще укрепят доверието помежду си, ще решат всички спорни въпроси и ще отворят пътя на Северна Македония към Европейския съюз.

Държавният глава, обаче, очаква властите в югозападната ни съседка да променят реториката си към България и да прекратят езика на омразата. 

"Не, не успяхме да се срещнем с делегацията от Република Северна Македония. Положителен знак е, че президентът на Република Северна Македония прояви стремеж за такава среща, но вие знаете, че програмата е изключително натоварена, разчетена до минута, и аз все пак очаквам, че в скоро време такава среща ще се случи.

Години наред каня президента на Северна Македония наистина да дойде в България. И сега я каня, разбира се, но моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата", каза президентът Румен Радев.

Държавният глава на Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова, на излизане от аудиенцията си при папа Франциск, потвърди желанието си за среща с президента на България, която да се проведе при първа възможност.

И според Силяновска среща днес в Рим не е била възможна заради натоварена програма на делегациите: 

"Аз и президентът Румен Радев изразихме готовност за среща. Тази среща няма да се състои (днес). И двете делегации имат дневен ред, затова казахме, че ще я реализираме възможно най-скоро, при първа възможност", посочи президентът на РСМ. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени