Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Болтаджиев: Да се смени цялата система на заплащане на онколекарствата

| Интервю
Д-р Николай Болтаджиев
Снимка: вестник "Капитал"

Актуалният проблем пред Надзора на Касата е въпросът с премахването на лимитите на болниците. Това каза пред БНР д-р Николай Болтаджиев, който вече е част от Надзорния съвет на НЗОК.

"Проблемът трябва да се реши така, както изисква Конституционният съд. Той приема, че не трябва да съществуват лимити – това е нарушаване правата на пациентите. Има мнения – при достигане на определени средства да се намали цената на клиничните пътеки – на практика това е абсолютно същото ограничение. Дали има лимити на болниците или при определена сума се намалява цената на клиничната пътека – това е абсолютно аналогично", обясни той.

Според него не е достойно да се заобикаля решение на Конституционния съд, а трябва да се търсят други решения. Проблемът с лимитите на болниците е от 2014 г., напомни д-р Болтаджиев в предаването "12+3". По думите му и сега всяка година остават средства, които преминават в следващата.

Касата е създадена, за да покрива лечението на пациентите, посочи още д-р Николай Болтаджиев и добави: "Касата плаща за лекуван пациент, тя не плаща нито за брой болници, не би трябвало да плаща върху бюджети, а върху извършена дейност".

"Има увеличение за онколекарствата, има увеличение въобще за лекарствата. Но обикновено всяка година е така", коментира още той. Според него за онколекарствата трябва да се смени цялата система на заплащане.

Д-р Болтаджиев изказа мнение, че контролът се осъществява най-добре от самия пациент. Той смята, че трябва да се стимулират хората да влязат в пациентското си досие и да виждат какво става.

Цялото интервю на Снежана Иванова с д-р Николай Болтаджиев в предаването "12+3" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени