Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Естония: Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната

Кая Калас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нямаме план Б, ако Украйна загуби войната, заяви министър-председателят на Естония Кая Калас в интервю за кореспондента на Би Би Си по въпроси на сигурността Франк Гарднър.

Естония се смята за държава на първа линия, т.е. страна членка на НАТО, където нейните граничари виждат през река Нарва руската крепост Ивангород. Тази малка балтийска държава, някога част от Съветския съюз, е убедена, че щом боевете в Украйна спрат, президентът Владимир Путин ще насочи вниманието си към балтийските страни, за да ги върне под контрола на Москва, коментира Франк Гарднър. Той отбелязва, че за да предотврати тази възможност, правителството на Естония е наляло пари и оръжия във военните усилия на Украйна, дарявайки повече от 1% от своя БВП на Киев. 

Известната със своята твърда позиция Кая Калас смята, че ако всяка страна от НАТО направи това, Украйна ще спечели. Запитана обаче какъв е план Б за Естония, ако Украйна загуби войната тя отговори: "Нямаме план Б при руска победа, защото тогава ще спрем да се фокусираме върху план А – да помогнем на Украйна да отблъсне руската инвазия". 

Кая Калас допълни, че хората не трябва да се поддават на песимизма. "Победата в Украйна не е само за територия. Ако Украйна се присъедини към НАТО, дори и без някаква територия, тогава това е победа, защото ще бъде поставена под чадъра на НАТО", смята премиерът на Естония.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна