Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Защо частните болници непрекъснато трупат печалба, а общинските и държавните – загуби?"

Синдикат "Защита": Съсловието не вижда в лицето на БЛС защита на интересите си

Красимир Митов: Нов ръст на клиничните пътеки за държавните и общинските болници ще тушира напрежението

| Интервю
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Буксуването около колективния трудов договор и по-малкото от очакваното увеличение на възнаграждението на работещите в здравеопазването са сред причините за предстоящ протест на синдикат "Защита". От синдиката искат оставката на здравния министър Галя Кондева, която днес ги кани на среща.

"Това КТД е заблуда за хората", заяви пред БНР Красимир Митов от синдиката. По думите му там се записват "фалшиви 20%", за които обаче отдолу пише "ако има възможност", каквато няма.

"Проблемите не са само в центровете по спешна медицинска помощ. Проблемът в болничните заведения е даже по-голям", отбеляза той.

Единственият начин да се тушира напрежението в болниците е ново завишение за клиничните пътеки, но само за общински и държавни болници, смята Красимир Митов. Той декларира, че има готовност след изборите да се опънат палатки.

Митов обясни, че миналата година при разпределени 20 милиона лева, увеличението на заплатите е било около 22 процента. Сега работещите са очаквали ръст около 15 на сто, но реално ще получат между 5 и 18 лева увеличение. Според Митов, за да се тушира напрежението, е необходимо ново завишение за клиничните пътеки.

Синдикалистът подчерта, че увеличението на заплатите се изразява в "някакви смешни суми – до 18 лева" и допълни, че хората питат къде са парите.

Като нарече "тази прословута тристранкаялова", Митов отправи критики и заяви, че работещите в здравеопазването са провокирани и възмутени.

Съсловието не вижда в лицето на Българския лекарски съюз защита на своите интереси, подчерта Красимир Митов в предаването "Преди всички".

Защо частните болници непрекъснато трупат печалба, а общинските и държавните – загуби, попита синдикалистът.

"Докато в България продължават да никнат нови частни болници, нещата ще се влошават", прогнозира Красимир Митов.

Новата детска болница ще струва стотици милиони и няма да функционира, защото няма откъде да се намери персонал, изрази мнение той.

"Защо цяла България ще идва в София? Защо трябва да идва от Силистра в София, като може в Силистра, Варна, Добрич да има модерна болница?"

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна