Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СРП ще протестира отказа на съда да отнеме автомобила на Ивайло Цветков-Нойзи

Ивайло Цветков-Нойзи
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще протестира отказа на Софийския районен съд (СРС) да отнеме автомобила на журналиста Ивайло Цветков-Нойзи, който в края на миналата година беше хванат да шофира с 2,5 промила алкохол в кръвта. 

След като се споразумя с прокуратурата, той получи десетмесечната условна присъда с три години изпитателен срок, а шофьорската му книжка беше отнета за 14 месеца.

Според Мирослав Петров, съдия от СРС, предвидената в Наказателния кодекс възможност за конфискуване на автомобила на пиян или дрогиран водач противоречи на българската Конституция и на правото на Европейския съюз. Тази норма, приета като част от мерките за ограничаване на инцидентите, предизвикани от такива шофьори, беше атакувана и пред Конституционния съд от съдия Добринка Кирева от Свиленград. 

Прокурорът по делото Николай Николаев нарече съдебното определение "притеснителен прецедент":

"Софийска районна прокуратура е изненадана от това решение, тъй като то преобръща съдебната практика. Оценяваме усилията на съда да бъде смел, да утвърждава вътрешното си убеждение. Според нас обаче това решение е неправилно. Съгласете се - ако всеки районен съд обявява закони за противоконституционни, дали не би настанала голяма анархия и неразбория в правото. Поради което връщаме спора към Софийския градски съд". 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна