Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц потвърди, че Украйна може да използва западни оръжия за удари на руска територия

Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди в реч пред Бундестага позицията на правителството, че Украйна може да използва западни оръжия за удари на руска територия.

"За да се защити от атаки като тези срещу втория по големина украински град Харков, Украйна може да използва нашите оръжия, но винаги в съответствие с международното право", поясни Шолц в Бундестага. Думите му идват след като руският президент Владимир Путин вчера предупреди, че това решение на западните съюзници на Украйна е сериозна ескалация, която въвлича Запада към война с Русия.

Германският канцлер ще участва в мирната конференция, която трябва да се проведе в края на идната седмица в Швейцария.

"Там няма да има мирни преговори - все още сме много далеч от тях, защото Русия все още смята, че може да постигне целите си на фронта. Но ще продължа да полагам усилия за привличането на други държави за да стане ясно на Москва, че всички заедно ще отстояваме международния ред

Мирът зависи от Русия, която трябва да изтегли армията си от Украйна. Това също е част от политиката за мир в днешно време", заяви Олаф Шолц, чиято предизборна кампания за евровота е под наслова за постигане на мир в Украйна. Канцлерът индиректно се обърна към проруската крайна десница в Германия:

"Без сигурност нямаме нищо. Без сигурност сила набира страхът на гражданите от външна заплаха и за бъдещето, страх, който разяжда вярата и доверието. Затова сигурността е ключът към всичко останало. Сигурността е основният стълб на нашата свобода, демокрация и правова държава", заяви германският канцлер в Бундестага.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна