Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън на американското военно гробище в Нормандия след церемонията за отбелязване на 80-ата годишнина от Деня D, 6 юни 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Световни лидери, ветерани и многохилядно множество отбелязват във Франция 80 години от съюзническия десант в Нормандия, поставил началото на важна фаза във Втората световна война за освобождението на Европа от нацистите.

Единство и приемственост са посланията, излъчени от Франция с днешните възпоменателни тържества, които оживиха събитията от паметния D-day преди 80 години.

На международната церемония на Омаха Бийч, където са слезли съюзническите войски, присъстват ръководители от 25 държави, с овации бяха посрещнати 200 ветерани, някои столетници, дошли за може би последното си живо присъствие на такава церемония.

Сред гостите е президентът на САЩ Джо Байдън. "Демокрацията не е даденост, всяко поколение трябва да я защитава и отстоява" - заяви той днес в приповдигната реч срещу войната на поклонението на американското гробище в Нормандия.

Байдън заяви: "Съединените щати, НАТО и коалицията от над петдесет държави продължават да подкрепят Украйна. Няма да ѝ обърнем гръб, защото ако го направим, Украйна ще бъде подчинена. И не само тя - съседите на Украйна и цяла Европа ще са застрашени.

Бъдете наясно, че автократите в света наблюдават внимателно какво става в Украйна и дали ще оставим тази незаконна агресия без отговор. Не можем да го допуснем! Немислимо е да се предадем пред насилници и огънем пред диктатори!"

На трибуната е и украинският президент Володимир Зеленски. Русия е изключена от тържествата, въпреки че заслугите на Съветската армия за освобождението не са пропуснати.

Програмата включва изумително реалистични възстановки на моменти от събитията преди 80 години, а запазените писма на младите воини, участвали в десанта, са четени от техни връстници. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна