Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска активност в Русе, разпределението на мандатите засега е неясно

Снимка: Ани Петрова

Коалицията ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в Русенска област в изборите за Европейски парламент и национално Народно събрание, сочат резултатите при 100% обработени протоколи на секционните комисии.

След близо 22-часова непрекъсната работа по обработката на протоколите от изборите в Русе резултатите сочат възвръщане на лидерската позиция от коалицията ГЕРБ-СДС в двата вида избори, които направихме вчера. На второ място е “Възраждане”, а трети - коалицията “ПП-ДБ”. 

Разместване има при третото място. За ЕП то се заема от “БСП за България”, но за националното Народно събрание социалистите са изместени от ДПС. Следващите в подредбата са “Има такъв народ”, а другите със сериозен резултат са местните представители на формацията “Величие”. Според анализатори Русе е градът, в който новата структура е получил най-голяма подкрепа и така е затвърдил авторитета си да избира винаги най-новото на политическата сцена. 

Коментар направи областният управител Драгомир Драганов:

"Голяма част от избирателите традиционно не избират една и съща политическа сила и се колебаят - не заради някакви ценности, а заради това кой какво обещава".

Избирателната активност в района бе 28.94% и тя е с близо 7% по-ниска от предишните избори за Народно събрание от 2 април миналата година.

Как ще бъдат разпределени мандатите и кой ще успее да запази единия си мандат - БСП или ДПС, ще стане ясно след преразпределянето от ЦИК.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна