Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на групата за ядрено планиране на заседанието на министрите на отбраната на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Среща на групата за ядрено планиране се предвижда на заседанието на министрите на отбраната на НАТО утре, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Съюзниците ще обсъдят продължаващата адаптация на ядрените мощности в контекста на сигурността в момента:

"Това, което виждаме през последните месеци и години, е опасна ядрена реторика от страна на Русия. Тя вече информира, че е разположила ядрени оръжия в Беларус, видяхме също така и че осъществява още учения с тях.

Трябва да имаме предвид, че сме изправени пред ядрена заплаха не само от Русия, но и от Китай, който сериозно модернизира своите ядрени мощности".

Очакваме също така Китай да произведе много по-голям брой ядрени ракети, отколкото в момента, в рамките на няколко години, каза още Столтенберг:

"Много от тези ракети са междуконтинентални  и могат да достигнат територията на НАТО. Също така е налице ядрената програма на Северна Корея и усилията на Иран.

Поради всички тези причини ние трябва да сме в състояние да покажем, че нашето ядрено възпиране е ефективно, сигурно и надеждно.

Точно това показваме ясно, като модернизираме, правим учения и съобщаваме какво вършим". 
Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна