Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Михова: Предаваме една голяма любов към фолклора на тези деца

"Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите на ансамбъл "Зорница"

Детско-юношеския ансамбъл празнува 55 годишнина

| обновено на 16.06.24 в 04:42
На 22 и 23 юни от 18.30 ч в голямата зала на Доходното здание в Русе повече от 200 танцьори ще излязат заедно на сцената, за да отпразнуват 55-годишнината на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Зорница".

"Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите, които със сигурност ще препълнят голямата зала на Доходното здание идните събота и неделя. Ансамбълът има богата история, а от 1995 г книгата на "Зорница" се пише от Светлана Недкова - една от тримата ръководители на ансамбъла.


От самото начало, още с изгряването на "Зорница", част от състава е ръководителят Добрин Райчев.

Как днешните деца на електронната музика и изкуствения интелект за домашните влизат в залата за танци и как се чувстват там, споделя Милена Михова – третата ръководителка.

„Идват за първи път на репетиция при нас и остават с отворена уста известно време. Не могат да повярват къде са попаднали. Предаваме една голяма любов към фолклора на тези деца.“


Всъщност приятелството е това, което остава. Доказват го Адриян, Антон, Цветомила, Милка, Розалия, Теодора и Цветелина - всички те ветерани и в тези дни се подготвят само за концертите.


След концертите ансамбълът - танцьори, оркестър и хор - заминават за участия във фестивали. Първия в Албания, а след това в Италия. Публиката, която дойде другата събота в залата, ще чуе за първи път химна на "Зорница" по музика на Цончо Дочев и текст на Евгения Генчева. И със сигурност повечето ще запеят, защото са свързали живота си точно с този състав.


Репортаж на Ася Пенчева чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна