Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Трябва да решим заедно какво означава справедлив мир за света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американска финансова помощ за Украйна, надежда за бързо постигане на "справедлив мир" от Киев и отхвърляне на поставените от Владимир Путин условия за примирие. Това са част от ключовите моменти от първия ден на започналата днес в Швейцария двудневна среща за постигане на мир в Украйна. Междувременно Швеция съобщи за прихванат в нейното въздушно пространство руски военен самолет.

Световни лидери от над 90 държави и представители на институции се събраха в Швейцария, за да обсъдят възможностите за мирно решаване на конфликта и затвърждаване на подкрепата за Украйна. Сред участниците на форума са президентите Володимир Зеленски, Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и японският премиер Фумио Кишида. България е представена от премиера Димитър Главчев

Русия не е поканена на форума, а Китай отказа участие.

По време на събитието вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви американска помощ за Украйна на стойност над милиард и половина милиона долара. Харис и Зеленски проведоха двустранна среща в рамките на форума, по време на която американската вицепрезидентка отбеляза, че войната в Украйна продължава да е пълен провал за Путин. При пристигането си Зеленски изрази надежда за това форумът да помогне за бързо за постигането на "справедлив мир".

"Вярвам, че ще станем свидетели на исторически стъпки тук, на срещата на върха. Благодаря ви за подкрепата и нека възможно най-скоро бъде установен справедлив мир. Слава на Украйна", заяви Володимир Зеленски.

Зеленски заяви, че ще представи на Москва предложение за прекратяване на войната, когато то бъде одобрено от международната общност.
"Трябва да решим заедно какво означава справедлив мир за света и как може да бъде постигнат по траен начин, след което ще бъде съобщено на представителите на Русия.", заяви Зеленски по време на Срещата на върха за мир Украйна, която се провежа днес и утре в Швейцария.
Част от ключовите моменти от първия ден бяха американската финансова помощ за Украйна, надеждата за бързо постигане на "справедлив мир" от Киев и отхвърлянето на поставените от Владимир Путин условия. 

На фона на опитите за слагане на край на войната Швеция съобщи, че руски военен е нарушил въздушното й пространство. Руски СУ-24 навлязъл за кратко в петък в шведското въздушно пространство източно от балтийския остров Готланд, намиращ се около 350 км от руския ексклав Калининград. 
Шведските въоръжени сили посочиха в изявление, че до руския самолет е било изпратено предупреждение, той не е отговорил, след което два шведски изтребителя Грипен са били изпратени да го пресрещнат.
"Руските действия са неприемливи и показват липса на зачитане на нашата териториална цялост", заяви командващият шведските военновъздушни сили Йонас Викман. Официална реакция от руска страна все още няма.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна