Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Керачева: Гласовете за ДПС в Гренобъл отидоха за "Величие"

Във Франция много млади хора гласуваха за Бардела, защото е известен и в Тик-ток

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Този път в Гренобъл намаляха гласовете за ДПС и се увеличиха за "Величие". В три поредни избора Възраждане запазват броя на гласовете си в Гренобъл. През последните години се запазва тенденцията и остава стабилно положението на ПП-ДБ.

Това коментира Елена Керачева, председател на СИК в Гренобъл, пред БНР.

Сред гласоподавателите в Гренобъл много хора се изненадаха, защото в деня на изборите научиха, че съществува партия "Величие". Но този път за разлика от другите нови партии е, че "Величие" получиха същия брой гласове за НС като ГЕРБ. За ЕП са на трета позиция с ГЕРБ, коментира Керачева.

Според нея различното този път в Гренобъл е, че в членовете на изборната комисия, в деня на изборите разбират, че "Величие" има застъпник.

Беше регистриран в ЦИК и имаше всички документи. Преди не е имало застъпници или наблюдатели, каза Керачева.

Тя коментира и успеха на французина Жордан Бардела и смята, че се дължи на комуникационната кампания, която основно е била в Тик-ток.

"Тендеция е в много европейски държави да се следят социалните мрежи при избори. Във Франция много млади хора гласуваха за Бардела, защото е известен и в Тик-ток. Там лесно се стига до младите и политикът изглежда реален, а не някакво политическо лице", обясни Керачева.

И добави:

"Тик-ток е канал за ясни и директни съобщения и изисква по-малко енергия на хората, за да следят какво се случва. Изисква по-малко ресурси хората да следят кампаниите на политиците, а в чужбина е по-трудно да следят дебати и официални канали, и е по-лесно да получават информация от социалните мрежи, което има и големи недостатъци. "Величие" също разпространяваха посланията си в Тик-ток и стигнаха до по-младите гласоподаватели".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени