Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Карбовски: Срещу алтернативата - нова партия, се изпраща журналистическа войска, да тормози хората

| Интервю
Мартин Карбовски
Снимка: Ани Петрова

Партиите няма да отидат на още едни избори, защото няма какво да предложат, прогнозира журналистът Мартин Карбовски в интервю пред БНР.

"Не мога да направя прогноза дали ще има правителство. Те си правят каквото си искат. Ако искат, ще отидат на избори, за да видят колко струват. Заради намалената избирателна активност Борисов няма други шансове и ще направи нова сглобка, защото има много хора, които не могат да работят нищо освен депутатстване", коментира той.

Според него "седмата партия в НС – "Величие", "може да бъде изкушена, отделни хора да напуснат парламентарната група".

"Мисля, че по начина, по който се прави политика у нас, ще бъдат купени депутати. Сега има един изхвърлен от БСП и той ще се приюти някъде. По един, двама, трима могат да се вземат. В София се продадоха едни от "Възраждане". Но като има алтернатива, трябва да сме добронамерени и да дадем възможност", коментира журналистът.

Той сподели, че за него "журналистите разбират демокрацията, като дявола Евангелието":

"Аз искам да се замислим, че когато се появи нов човек и организация, макар и само със 100 000 човека, това е правото на сдружаване. А журналистите започват да бият по тази партия".

Карбовски се аргументира като даде за пример с нова партия от 90-те години - СДС, после "Атака", после "Възраждане" и "стигаме до седмата, която си личи, че са аджамии и попадат в изкусния капан на журналистическата недобронамереност".

"Когато имаш нови хора в политиката, трябва ли да ги биеш по главата при положение, че те не са стигнали до обществения ресурс. Това отрича всякакво сдружаване. Може и да е грешен изборът, но дайте им глътка въздух, дайте малко време да разберем за какво става дума. Но срещу т. нар. алтернатива се изпраща журналистическа войска, папарашка - да тормози хората", не скри възмущението си Мартин Карбовски.

И обясни, че социологията не може да експериментира с числата:

"100 000 души не бяха решили дълго време за кого ще гласуват и казват няма да ви кажа, защото вътрешната борба на българина се радикализира. Българите са като плъхове в кофа, върху която е легнало корпулентното чудовище на статуквото. И българите няма как да излязат от европейски кораб, който се клати и те се опитват да гризат в най-мекото място на тялото, за да излязат. След като Живков ни управлява 30 години, сега сме на път да изпълним още една програма и пак да ни управлява някой още 30 години."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна