Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любчо Нешков: В РСМ имат ясна програма за отдалечаване от ЕС и приобщаване в т.нар. Сръбски свят

"Да не бъде маргинализирана външната политика от следващото правителство"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Да не бъде маргинализирана българската външна политика от следващото правителство.

Това пожелание изказа пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС.

Според сближаването между България и Република Северна Македония е неизбежно:

"Не е историята проблем между двете страни, както искат да го внушат. Ние не се занимаваме с историята, ние не искаме да обясняваме какъв е бил Гоце Делчев. Това е проблем за тях (РСМ).

Нешков подчерта, че задачата на българските политици е "да обяснят какъв е рискът от случващото се в Белград и в Атина за региона" и "да търсят директен диалог с властите в Скопие за разрешаване на всички въпроси и това да става достояние на македонската общественост".

По думите на Любчо Нешков около кандидата за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски има обкръжение от "официални говорители", които твърдят, че т.нар. френско предложение не е Библия:

"Твърдят, че не е нещо вечно и можело да се предоговори. Т.е. сме изправени пред една много ясна програма - отдалечаване на РСМ от Европейския съюз. Работят целенасочено в посока обединение и част от т.нар. Сръбски свят". 

Няма нищо случайно в действията на Северна Македония, подчерта той. 

"В Атина се провежда форум, който се превръща в антибългарско сборище", каза журналистът по повод на международна конференция в Атина, с която отбелязват шест години от подписване на Преспанското споразумение с РС Македония. Договорът беше подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе сключено от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Нешков цитира думи на Кодзиас, произнесени на този форум в  Атина, с които той заявява, че "Гърция не трябва да подкрепя България за Шенген, докато има българско вето за РСМ":

"Това е открито заявен тежък геополитически съюз Белград - Скопие - Атина срещу България. Открито заплашващ. Мисля, че България има Министерство на външните работи... Защо на този форум няма политици от България, не са поканени". 

Интервюто на Георги Налбантов с Любчо Нешков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна