Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според нова прогноза до 2045 г. населението на Германия ще нарасне до 85,5 млн. души

Снимка: БГНЕС

Според нова прогноза до 2045 г. населението на Германия ще нарасне до 85,5 милиона души. Това е прогнозата, направена от Федералния институт за изследвания в областта на строителството, градоустройството и териториалното развитие в скорошно изчисление, представена в Бон в сряда. Експертите предвиждат увеличение с около 800 000 души - или 0,9% - в сравнение с 2023 г.

Като причина за това институтът посочва очакваната имиграция от чужбина. 

"Без имиграция от чужбина населението на Германия през 2045 г. вече щеше да бъде значително по-малко, тъй като броят на смъртните случаи значително ще надвишава броя на ражданията", обяснява прогнозата Петер Якубовски, ръководител на отдела за пространствено и градско развитие в института.

Съществуват обаче големи регионални различия. Докато икономически силните градове, техните околности и много селски райони, особено в Бавария и Баден-Вюртемберг ще продължат да растат, според института намаляването на населението ще продължи в структурно слабите райони, отдалечени от метрополиите. 

Прогнозата показва "в някои случаи напълно противоречиви предизвикателства" за регионите.

Най-силен ръст от 15,2% се очаква за баварския окръг Еберсберг и независимите градове Потсдам в Бранденбург (14,9%), Лайпциг в Саксония (14,2%) и Фрайбург в Баден-Вюртемберг (14%). Берлин също е един от тези региони с растеж над средния.
Според BBSR броят на хората в пенсионна възраст също ще се увеличи в цялата страна до 2045 г., а именно с 13,6 % или 2,2 милиона души. Средната възраст ще се повиши рязко, особено в регионите с намаляващо население. Според изчисленията до 2045 г. средната възраст в областите Рюген в Мекленбург-Предна Померания, Мансфелд-Зюдхарц в Саксония-Анхалт, Алтенбургер Ланд и Грейц в Тюрингия и Шпрее-Найс в Бранденбург ще нарасне до над 50 години.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна