Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил ще могат да кандидатстват за безплатно саниране на жилища

Снимка: БГНЕС

Кюстендилци ще могат да кандидатстват за саниране на жилищата си с пари по така нар. справедлив преход, касаещ областите Кюстендил, Перник и Стара Загора, обявиха от общината..Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за справедлив преход и с национално съфинансиране.

За област Кюстендил неофициално са определени по Справедливия преход 122 млн. евро. Част от тях ще се разходват за саниране на жилища.

Управляващият орган на Програма "Развитие на регионите“ 2021-2027 открива за кандидатстване процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор на проектни предложения. Основната цел на процедурата е да подкрепят мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, включително за намаляване на енергийната бедност, в най-силно засегнатите от климатичния преход области Перник, Кюстендил и Стара Загора, както и общините Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа.

Процент на съфинансиране не се изисква - размерът е 100% безвъзмездна финансова помощ.

Община Кюстендил кани всички заинтересовани лица на среща, която ще се състои на 3.07.2024 г. от 17:30 часа. 23 сгради са одобрени за саниране в Кюстендил по Плана за устойчивост за близо 27 млн. лева. Досега по двете програми преди десетина години в града са реновирани 57 сгради, неофициано се знае, че в града блоковете и кооперациите са близо 200

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна