Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността на МВФ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа към Международния валутен фонд. Необходимото финансиране е обезпечено в тазгодишния бюджет. Доверителният фонд е един от инструментите, чрез които могат да се подпомогнат най-бедните държави по света,

Правителството одобри решение, с което да насочи над шест милиона долара или около пет милиона специални права на тираж. Сумата е пропорционална на квотния дял на страната ни в общата цел за набиране на средства в размер на 2,3 млрд. 

СПТ в Доверителния фонд за намаляването на бедността и подкрепа на растежа. „Участието на България в набирането на средства по този инструмент е изпълнение на ангажименти като акционер в МВФ, кореспондира с международните приоритети на страната за реализиране на споделени цели и политики в една фрагментирана глобална икономика.

По този начин ще бъде изпратен и положителен политически сигнал към международната общност за готовността на страната да сподели определени финансови отговорности по международни инициативи“, пише в съобщението на правителствената пресслужба. 

„Във времена на значими глобални предизвикателства и кризи, които са свързани с увеличени нужди от финансиране, МВФ играе ключова роля в подкрепата на уязвимите страни, включително чрез Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа. В този контекст всички държави-членки на Фонда споделят съвместна отговорност за поддържането на адекватно ниво на неговите ресурси“, допълват от кабинета.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна