Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверки на "Капитан Андреево" за нелоялни практики при туристическите пътувания

Снимка: БГНЕС

На Граничния пункт "Капитан Андреево" са направени проверки на 22 автобуса, пристигащи от Турция, както и на 20 туроператора.

Проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания са организирани от Министерството на туризма, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и Икономическата полиция.

При двама от проверените туроператори липсва вписана валидна застраховка в Националния туристически регистър, а всички останали извършват законно дейността си, притежават удостоверения за регистрация и имат застраховки с валиден срок на действие. 

Нарушение при двама от превозвачите установи Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". За 24-часов период след края на предходната ползвана нормална дневна почивка, водачите не са ползвали изискваната дневна почивка от минимум 9 последователни часа. На водачите са съставени актове за установяване на административно нарушение.

По-рано през месеца са проверени 4 автобуса и 3 регистрирани фирми като туроператори на граничния контролно-пропускателен пункт "Лесово". Съставени са 3 констативни протокола от Комисията за защита на потребителите. Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" не е установила нарушения при проверката на превозвачите. Внезапните проверки на контролните органи ще се извършват през цялата година, включително и на туристически обекти във вътрешността на страната.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна