Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петьо Цеков: Сметките сякаш са: "Дайте да намерим 5-6 човека"

Петьо Цеков
Снимка: Мария Филева

"Очаквам, че Борисов ще възложи на някой, примерно на Росен Желязков, да състави правителството. Такова правителство ще бъде написано на хартия, ще бъде предложено за гласуване в парламента, а дали ще мине наистина, зависи не от публичните разговори в момента". 

Това каза за БНР Петьо Цеков - журналист и заместник-главен редактор на електронното издание “Сега”. "В България, на практика, правителството на малцинството веднага е раждане на много стабилно мнозинство", коментира той.  

“Правителство на малцинството е вариант. Не бива да забравяме, че Борисов управляваше тази държава няколко мандата, а ГЕРБ никога не е имала такова мнозинство, което да му гарантира пълната власт. 

Аз не съм много сигурен, че при следващи избори “Величие” ще влезе в парламента поради простата причина, че съм убеден, че “Величие” е плод на ниската избирателна активност. Те сериозно ще си помислят дали да се стремят към разваляне на този парламент или да подкрепят нещо. БСП е в процес на цепене. "Възраждане" не знаят дали ще се оттече още електорална мощ от тях към “Величие” или нещо от този род. Всички се колебаят какво ще се случи на следващи избори, така че има шансове да се промени тяхното мнение и да подкрепят някой временно, колкото да се конституира правителство, а след това да се опитват да му влияят по някакъв начин. 

Очевидно е, че има някакво извиване на ръце. Малките виждат, че Борисов не е в позиция, в която да диктува условията. От друга страна, трябва много внимателно да си помислят дали е добре да отидат на избори или да не отидат, защото изборите носят и риск. Всички тези неизвестни със сигурност се пресмятат в този момент. Чак тогава ще стане ясно дали тръгваме към вот. В този момент като че ли сметките са такива - "5-6 човека дайте да намерим”. 

Журналистът каза, че е скептичен относно евентуална подкрепа за кабинет на ГЕРБ след разцепване на парламентарната група на “Величие”: 

"Вчера Николай Марков обясни, че това са спекулации и че групата е единна". 

Според Цеков е невъзможен кабинет с третия мандат.

"В парламента има един блок, който е срещу Пеевски, срещу Борисов, но този блок не е единен. “Възраждане” по някакъв начин носи стигма. Няма как партия от ЕНП да си контактува с тях". 

"От февруари, когато сглобката се провали с трясък, въпреки че имаше всички податки, че няма да се провали, че ще има ново “завъртане на властта”, не смятам, че трябва да правим някакви прогнози, защото всички политици са толкова нелогични", коментира Цеков в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".  

Относно твърденията на Борисов, че са нужни промени в изборната система, Цеков коментира:  

"За трети път като че ли отиваме към промяна на Конституцията към гръцки модел. Взехме задължителното гласуване, но то не работи и при тях. След това взехме модела със служебните премиери - типично гръцки. И този модел категорично не действа. Вчера Борисов говореше за “бонус депутатите”, които в Гърция се получават, ако партия мине 25%. В момента ГЕРБ няма 25%. Ако се вземе гръцкият вариант, в български условия той няма да тръгне, защото първата политическа партия трябва да има поне 25%, за да получи 20 депутати бонус. Според мен тази система базово е зле, защото изкривява представителността. Нали гласуваме за някакви хора, а получаваме други хора - “бонус”, които не са били избрани". 

"Кой ще промени тази Конституция в момента, при положение, че тези хора в парламента не могат да се съберат да излъчат правителство, та камо ли да променят Конституцията. Това е малко пресилено изказване на Борисов", обобщи журналистът. 

Какъв курс пое ДПС на консултациите при президента: 

“Тук можем да се върнем на въпроса защо Пеевски не беше вчера. Може би и там играят на “доброто и лошото ченге”. ДПС никога не са имали притеснения от нови избори. Те ще продължат да нямат притеснения. Просто зоват Радев да окаже някакво влияние, което също ми е малко чужда процедурна форма - как така държавният глава ще оказва влияние на политическите партии?! Какво точно се очаква от него? Радев не би трябвало да извършва действия по конструиране на редовно правителство. Те служебно не му дават да конструира, а сега искат редовно”. 

За третия мандат в ръцете на някоя от по-малките партии: 

"Това е в сферата не на научната, а на приказната фантастика, която не почива на никаква реалност. "Има такъв народ” игра преди 2 години подобна сценка. Спомняте си, имаше един продавач на акваланги и други неща...". 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна