Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КАЖИ: Около 500 опитни животни годишно вече няма да се използват за обучението в ЛТУ

Снимка: Pixabay/SimonaR

Около 500 животни годишно ще бъдат спасени, защото няма да бъдат използвани за опити от студентите по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет в София. Вместо това те ще се обучават с кучето-робот Джери, както и с модерна компютърна техника и софтуер. Положителното развитие е резултат от преговори и подписан договор между учебното заведение и сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията". Това заяви за БНР Петя Алтимирска, председател на организацията, която се бори за хуманно отношение към животните. С нея разговаря редакторът Мария Петрова.

Петя Алтимирска разказа как ще се промени от тази академична година обучението по специалността ветеринарна медицина в Лесотехническия университет.

"Ветеринарната медицина изучават физиология и патофизиология и в упражненията по тези два предмета всъщност се използват тези различни видове животни, като животните са морски свинчета, зайчета, мишки, жаби и плъхове. Това, което всъщност ние направихме, е, че предоставихме лаптопи на Лесотехническия университет с подходящ софтуер, който напълно ефективно и иновативно успява да замести опитните животни, да помогне за усвояването на същити умения, които всъщност тези упражнения са давали на студентите. Има и още специалности, по които предстои също да се разработят алтернативи, които да заместят опитните животни. Те ще бъдат допълнителни", посочи тя.


Председателят на сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията" подчерта, че успехът е резултат от работата с други организации за защита на правата на животните.

"Ние работим в партньорство с още три неправителствени организации. Едната организация се нарича "Доктори срещу експерименти върху животни" (Doctors Against Animal Experiments). Тя е германска организация. Друга организация има, която се нарича "Интерниш" (InterNICHE). Те се занимават основно с алтернативите в образованието на опитните животни и още една организация има, пак отново германска, която се занимава точно с фондонабиране за опитните животни. Всъщност от тях идват лаптопите, но с подкрепата, със съдействието на "Доктори срещу експерименти върху животни". Работата е на доста хора по веригата, за да може ние всъщност да спасим тези 500 животни, всяка година, за които говорим, но едва ли ще се спре с това", разказа Петя Алтимирска.

Тя обясни също, че разговори за промяна в обучението се водят и с Тракийския университет в Стара Загора. 

"Тракийският университет наистина е много напред във въвеждането на алтернативи, но все пак той си остава университетът с най-голям брой опитни животни, които се използват за образование, така че там има наистина много работа все още. Похвално е, че те имат много добри практики. Имат такъв център, който е специално разработен за въвеждането на такива практики, така че при нас комуникацията с представители на Тракийския университет върви. Въпрос вече на решение от тяхна страна е да видим по какъв начин те ще приемат тези алтернативи, които ние предлагаме", каза председателят на КАЖИ.


Активистът разказа също и за първата конференция в България за наука без опитни животни, организирана миналата година в София.

"Това, което направихме през миналата година, което стартира тази кампания "Наука без опитни животни" беше една конференция, на която ние поканихме всички университети, които използват опитни животни. Доста голяма част откликнаха и изпратиха свои представители. На тази конференция бяха представени алтернативи. Бяха представени много добри практики в други университети, в които вече опитните животни са минало. Ние ще продължим да работим за тази комуникация в академичните среди, за да свържем учените и експертите, и ще помогнем възможно най-много за въвеждане на иновативни наистина неща, които само ще допринесат, само ще са в плюс за науката и за образованието", заяви Петя Алтимирска.

От Сдружение КАЖИ не се ограничават само с работа за спиране на използването на опитните животни, а имат и други кампании.

"Една от тях, която е много популярна, е за прекратяването на фермите за ценни кожи и продажбата на продуктите от такива ферми, продажбата на ценни кожи в целия Европейски съюз, но и в България. Както знаете, може би повечето хора ни свързват с тази конкретно кампания. Има значителен напредък в тази кампания на национално ниво. В България има само една ферма. Беше издадена заповед за прекратяване, за забрана на развъждането и на вноса на американска норка. Води се дело, в което ние участваме. Законопроектът за забрана също беше внесен шест пъти в последните няколко парламента, но стъпките, по които вървим, са задължителни и те водят до успех. Другите ни кампании са свързани с прекратяването на клетъчното отглеждане на кокошки носачки, с прекратяването на угояването на патици за затлъстен дроб. Това е тази практика, наречена гушене, която е България, за съжаление, е много популярна и се практикува от много фирми", обясни Петя Алтимирска.


Във връзка със Световния ден за защита на животните на 4-ти октомври и Деня на селскостопанските животни на 2-ри октомври сдружението организира миналата неделя (6-и октомври) за шеста поредна година благотворително бягане за животните. Инициативата беше подкрепена и от други организации, които са ангажирани със защитата на правата на животните.

Автор на останалите снимки в пубикацията съгласно поредността им в статитяа: Pixabay/Alexas_Fotos; Pixabay/Josch13; Сдружените КАЖИ - снимката е от "Бягане за животните" през 2023 г.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна