Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мръсен въздух. Как и къде се правят замерванията?

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Атмосферният въздух като компонент на околната среда представлява основна жизнена среда за човека. Здравето ни зависи не само от наличието на въздух, но и от неговото качество. Оттук произтича и необходимостта качеството на атмосферния въздух да бъде предмет на постоянен мониторинг. Според Закона за опазване на околната среда това задължение е вменено на министъра на околната среда и водите. Той организира и ръководи Националната система за контрол на качеството на атмосферния въздух

Вчера в публичното пространство два независими един от друг източника – пловдивският адвокат Димитър Площаков и екологичното сдружение "За Земята" – съобщиха, че тази система е компрометирана
Интересът на адвокат Димитър Площаков към темата e провокиран от преместването на една от двете пловдивски станции за мониторинг на качеството на атмосферния въздух през 2015 г.

След направено широко проучване и кореспонденция с редица министерства, общинската администрация в Пловдив и контролните органи по опазването на общественoто здраве и околната среда, адвокат Димитър Площаков получава заповед на Министъра на околната среда и водите от 2011 г.

В изпълнение на цитираната заповед е променено местоположението на 8 автоматични измервателни станции, три от които се намират на кръстовища с много висок трафик на автомобили. Такива са станцията, поставена до Баня "Старинна" в Пловдив, и станцията на кръстовището на "Орлов мост" в София.

Според адвокат Димитър Площаков преместването на станциите, които измерват количеството на фините прахови частици във въздуха, е направено, за да се избегнат наказателните процедури, които ЕК е водила срещу страната ни

В резултат на предприетите мерки – отчетеното замърсяване е намаляло. Независимо от това адвокат Димитър Площаков припомни, че България е начело в Европейския съюз по смъртни случаи в следствие от замърсяването на въздуха.

Ивайло Попов
В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Ивайло Попов от екип "Въздух" на Сдружение "За Земята", които от години измерват нивото на азотен диоксид в София, посочи данните, които имат:

"В последните доста години вече в София, по официална информация, няма наднормени замърсявания с азотен диоксид. Само че това, което ние откриваме, когато измерваме азотен диоксид, е притеснително. В много точки на града откриваме стойности много над законовите норми".

От сдружението са открили, че двете транспортно ориентирани станции - тези, които трябва да са поставени така, че да хващат замърсяването от транспорта, са неправилно разположени:

"Докато през 2022 г. по заповед на тогавашния министър на околната среда и водите се направи това, което отдавна трябваше да се случи и беше пропуснат срокът - да се направи регулярният преглед на мониторинговата система в цялата страна. Есента на 2022 г. получихме отговор от Изпълнителната агенция по околна среда, че са приключили с доклада и е изпратен на министъра за подпис и след като бъде подписан и финализиран, ще ни го предоставят. Оттогава започна една сага 2 години - не ни го дават, съдим се, докато не спечелихме дело. Те дори след делото не ни дадоха доклада, но ни издадоха справка с констатации от доклада. В нея ясно се вижда, че двете станции в "Павлово" и "Младост", които са транспортно ориентирани, са разположени неправилно - по-далеч от бордюра на пътното платно отколкото трябва".
По думите му по този начин се изкривява получаваната информация за качеството на въздуха. "Колкото по-далече си от пътното платно, толкова стойностите намаляват", обясни Попов. Той не е очаквал от министерството да отрича проблема, а по скоро да работи по решаването му:
 
"Да отричаш нещо, което си констатирал сам и си издал официален документ, за мен е изключително притеснително явление. /.../ Очаквахме по скоро друг подход и се надявахме да направим работни срещи, да помислим и чуем министерството какви стъпки ще предприеме. При тази остра и арогантна реакция ще помислим - не е изключено дори да заведем дела по тази тема. Нямаме твърдо решение. Може би все пак ще се опитаме да се срещнем с министерството и да видим какво се случва. Може би ще изчакаме да видим дали ще има правителство и нов министър".

Репортажа на Виктория Петрова, анкетата на Виолета Борисова, както и интервюто на Валерия Николова с Ивайло Попов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени