Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доротея Дачкова: Ако някой държи търговското отделение на Апелативния съд, може да управлява държавата

| Интервю
Снимка: БТА

Остава впечатлението, че ВСС иска да се провали конкурсът за търговски съдии в Софийски апелативен съд, защото не са доволни от класирането за тези места в Апелативния съд. От много години  там има командировани съдии, а по-послушни от тях няма, защото треперят да не им бъде прекратена командировката.

Това сподели в интервю пред БНР Доротея Дачкова, журналист, в интервю пред БНР.

В "12+3" тя коментира пробойни и вратички в конкурсите, и как се избират правилните съдии в Съдебната власт.

"Докато там няма титуляри, правораздават командировани съдии, избрани от председателя на съда и просто качени без конкурс от долната инстанция. Така по-послушни от командированите съдии няма, защото те си  треперят за местата, дали няма да им бъде прекратена командировката  и свалени отново на по-ниската инстанция с по-ниска заплата", обясни Доротея Дачкова от в. "Сега".

И допълни:

"Изключително важна е темата за подбора в съдебната власт, защото виждаме от дълги години отрицателен подбор, а иначе всички ни засяга. САС е ключова инстанция, защото на практика гледа дела за милиони и милиарди. Ако някой държи търговското отделения на Апелативния съд може, грубо казано, да управлява държавата."

Според нея е твърде вероятно да не бъде издигната кандидатура за главен прокурор утре, когато е крайният срок.

"Не, защото ВСС и прокурорите имат "кумува срама" и чуват призивите, че нямат морално право да номинират човека, който ще управлява прокуратурата. Аз бих го свързала с предизборното време и не са наясно, откъде ще задуха вятърът. Утре ще видим, възможно е пък да бъде издигнат и настоящият -  Сарафов", прогнозира журналистката.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени