Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Писков твърди, че е набеден за "мозъка на схемата" за източването на театрите

| Репортаж
Снимка: Виктория Петрова

Компютърният специалист Петко Писков, който беше обвинен, че е създал схемата за източване на театрите, обясни пред медиите каква е истината за софтуера на театрите. 
В началото на септември разследващите установиха, че чрез фиктивно назначаване на служители в Разградския филхармоничен театър са източени почти милион лева от бюджета на министерството на културата. Същата схема бе разкрита и в Смолянския театър, но размерът на присвоените пари е наполовина по-малък. 
Прокуратурата повдигна обвинение на общо 5 души, сред които са директорите на театрите в Разград и Смолян - Левон Манукян и Румен Бечев. 
След като Петко Писков беше задържан, той обжалва мярката пред пловдивския Апелативен съд, който се произнесе, че „нищо до момента нe свързва Писков с разследваните престъпления“. Така миналата седмица Писков беше пуснат под гаранция от 15 000 лв.
Междувременно служебният премиер Димитър Главчев разпореди проверка на Главния инспекторат на Министерски съвет по случая, като настоя да се изясни, кои са виновни и те да понесат своята отговорност. Главчев каза още, че очаква по-енергични действия от страна на Министерството на културата по случая с източването на театрите.
В интервю за "Хоризонт" министърът на културата Найден Тодоров съобщи, че първоначалната проверка на Министерството на културата на разходите на всички театри е установила, че няма нарушения като тези в Разград. След това министърът разкри, че проверка в министерството е показала, че двама души са натискали "копчето", за да одобрят плащанията към театрите, от които са източвани средствата. Но засега не е ясно дали са действали умишлено.
На пресконференция днес програмистът Петко Писков каза, че всички са се убедили, че липсват доказателства, които да доказват неговата вина. И специалното отношение на прокуратурата към него, той го нарича „тенденциозно“.
Според Петко Писков прокурорът не е бил безпристрастен и обективен, и го е набедил, че е мозъкът на схемата.
Петко Писков е имал и договорни отношения с Пазарджишкия драмтично-куклен театър. Но след започнала проверка през октомври месец миналата година, едностранно е прекратено договорното отношение с театъра. В изявление на ръководството на културната институция в Пазарджик се съобщава, че Петко Писков абсолютно противоправно е отказал да върне множество договори и счетоводни документи, съхранявани при него във връзка с изпълнение на служебните му задължения. 
По отношение на софтуера Писков демонстрира как функционира и какво може и не може да прави.
Петко Писков беше категоричен, че няма как да се подаде нито един документ към НАП или НОИ. И че софтуерът няма автоматична връзка с тези институции. Той каза още, че Директорът определя, кой да има достъп до системата и че промяна във възнагражденията на служителите се прави единствено след заявка от страна на директора. 
Той обясни че с татърът в Пазарджик са имали и счетоводен договор, но договорните отношения там са прекратени. С театъра в Разград Писков отрече да е имало счетоводен договор. Той отказа да отговаря на всякакви други въпрос, за да не попречи на разследването. 
Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна