Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дария-Лора Дачева: Функционалната грамотност не е достатъчно застъпена в дневния ред на обществото

Чатбот ще помага на младите за първата им работа

| Интервю
Снимка: БТА

Темата за функционалната грамотност е много важна. Тя не е достатъчно застъпена в дневния ред на обществото, а тя е разковничето за развитието на всички. 

Това заяви пред БНР Дария-Лора Дачева, председател на Сдружение "Синтезис", което утре ще представи новия си проект "Роден да бъдеш", чиято цел е да се улеснят младите хора при търсенето и намирането на първата им работа. 

"Успяхме да разработим чатбот, който ще дава кратки, точни и ясни отговори на въпроси. Започваме с темата за първата работа. Има доста неща, които не се разбират или когато един млад човек се опита да намери информация, тя е на един малко по-висок език, който не е толкова лесно смилаем. Това е и нашата идея - да подпомогнем тези млади хора, да се чувстват малко по-ориентирани", разказа тя в предаването "Хоризонт до обед".

По думите ѝ идеята е чатботът да дава всякаква информация - от трудово-правни взаимоотношения, права и задължения на работника и работодателя до това къде да намерим работа или какво да очакваме от едно интервю за работа. Започваме с базата, като проектът следва да бъде доразработван, посочи Дачева.

Тя изтъкна, че за най-базовите въпроси няма разлика с изкуствения интелект. Но нашият чатбот има човешкия опит и познание, което няма как да бъде заменено, обясни председателят на "Синтезис", като изтъкна, че стремежът е нужната информация да се дава опростено.

По думите ѝ функционалната грамотност е бездънна яма и в нея могат да бъдат включени още много други теми

Интервю на Юлияна Корнажева с Дария-Лора Дачева в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна