Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ружа Райчева: Тези избори са много важни, ще решат много неща

Гласувайте, за да спрете купения и корпоративния вот, призова журналистката

| Интервю
Ружа Райчева
Снимка: Иван Русланов

Тези избори са много важни и много неща ще се решат на тях - ще решат съдбите на няколко големи доскоро партии.

Това мнение изказа пред БНР журналистката от "OFFNews" Ружа Райчева, като подчерта, че не трябва "да обричаме парламентарния вот на 27 октомври, като казваме, че системата се разпада и хората са апатични, защото това ги успива".

"Фрагментацията е резултат на тази ситуация, в която имаме два субекта, а вече са три, защото единият се раздели на две формации, с които никой не иска да работи. ... Струва ми се, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще трябва да са заедно по принуда, защото са притиснати, под тях е "Възраждане" - техният антипартньор", коментира журналистката. 

Според Ружа Райчева външнополитическата линия е много скрепяваща за партиите, които се определят като евроатлантически:

"Натискът от войната в Украйна и решенията, които България трябва да взема на този фон, мигрантският натиск заради конфликта в Близкия изток, дори президентските избори в САЩ, много е особен начинът, по който се е построил вотът, както го виждаме в проучването на "Галъп", ако ниската избирателна активност не повлияе. Може да се случат много размествания в изборния ден и не трябва да отсвирваме тези, които са на линията на 4% за влизане в парламента. Аз не изключвам двете партии там да прескочат прага заради реакция на случващото се, отрицание на главните действащи лица".

Журналистката посочи, че не очаква изненади в нивото на избирателната активност, която се очаква да бъде отново ниска, каквато беше и на предходните избори, и добави:

"Не бива да определяме това като крах на демокрацията и крах на парламентарната република, не, не трябва да се върви към друго. Преминаваме през страшно турбулентен процес, реформира се политическата ни система, но не като технология, а като играчи - как те го правят. ... Това, което се случва, е тежка лидерска криза. Всички системни играчи са в много тежка криза. Това е, което ще се решава в неделя. И е изключително важен шанс да се излезе и да се гласува. Тези избори не са просто поредните избори, те ще решат съдбата на ДПС, съдбата на БСП, според мен и съдбата на ГЕРБ, защото тя е обвързана със съдбата на ДПС. Единствено "Възраждане" и ИТН не са разтресени от това торнадо, което се вихри, всички останали ги тресе тежка криза и тя е политическа. Неравностойно стана в коалицията ПП-ДБ, че само Христо Иванов пое отговорност и подаде оставка. Корнелия Нинова също подаде оставка, но повлече партията си в безумни съдебни разправии и ужасни крамоли, които не отиват на Столетницата".  

Политиците трябва да спрат да използват всяка една възможност да насъскват избирателите, категорично заяви Ружа Райчева и даде пример с темата за Олимпиадата в Париж и темата с т.нар. ЛГБТ пропаганда в училищата.

Интервюто на Добринка Добрева с Ружа Райчева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна