Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От "помощ от 40 000 лв. за жилище на младо семейство" до "10 000 лв. за раждане на второ дете"

Майка на 3 деца: От политиците не очаквам нищо, няма да гласувам

А може би и политиците, и избирателите са слушали любимата Тони Димитрова, която пее "обещания щедри, обещания само"

| Репортаж
Снимка: Здравка Маслянкова

Предизборните програми на основните политически формации на седмите за последните три години парламентарни избори обещават реки от мед и масло и всеобщо благоденствие за младите семейства и особено за многодетните. Какво обещават политиците, коментират от опита си три млади многодетни великотърновски семейства пред БНР.
Политиците щедро говорят за финансови стимули за млади семейства и формиране на семейни модели чрез прогресивно подпомагане на отговорното родителство до четвърто дете, като идеята е колкото повече деца има едно семейство, толкова по-малко данъци да плаща. 
Обещават освобождаване от данък върху дохода от трудово възнаграждение на младите хора до 2026 г., ако той не надхвърля две минимални работни заплати. Според политическите платформи минималната заплата ще стане дори 1000 евро до 2027 година. 
Има и формации, които маркират темата с общата формулировка "ще работим за устойчива система за финансова подкрепа на младите семейства и децата, ще разработим поредица от програми за подкрепа на отделните аспекти от живота на младите семейства" без да има и дума конкретика.
Обещанията на политиците са като ланшния сняг, коментира великотърновецът Димитър, баща на три деца:
„Честно да ви кажа, не смятам, че държавата подпомага каквото и да е било за децата си. Редно е да се събуди и да направи нужното, за да може тези деца, които растат в момента, да останат в тази държава. Да не говорим, че нашите деца ще раждат нашите внуци на друго място. Политиците не чуват, но защо се случва така, нямам обяснение“.
Надцакването в предизборните програми на политиците продължава с обещания за парите за майчинство. Различните формации говорят едно и също, но обещаваните сумите растат. При една от партиите се говори за изплащане на пълен размер на майчинството и при връщане на работа през втората година, заедно с получаването на трудовото възнаграждение. А друга политическа формация отговаря с обещанието за изравняване на размера на майчинството през втората година с размера на минималната работна заплата. 
И това не е всичко в демографските програми на политиците. Те щедро обещават еднократната помощ за раждане на дете да стане 5000 лв. за първо, 10 000 лв. за второ и трето дете и удвояване на данъчното облекчение за семейства с деца до 1200 лв. годишно за 1 дете и до 2400 лв. за две деца.
"Помощ от държавата не усещам, сама се справям с децата си", споделя великотърновката Петя.
"Имам три деца, защото винаги съм искала да имам много деца. От политиците не очаквам нищо, сама се грижа за бъдещето на децата си. Досега не съм видяла някакво подпомагане. Няма да гласувам на 27 октомври. Не намирам кого да подкрепя", заяви жената.  
В предизборните си програми политиците не пропускат да обещаят по-лесен достъп до детски градини и различни социални мерки за младите семейства и техните деца, включително местни, общински и регионални инициативи. Едните обещават безплатни лекарства за децата до 7-годишна възраст, другите са още по-щедри като обещанието е за децата до 16 години. 
Едните ще дават 300 лева на година за всички ученици от първи до осми клас, другите увеличават парите на 350 лева. Ако се изпълнят обещанията в сферата на образованието, младите български семейства ще имат условията да отглеждат вундеркинди, но усещането на великотърновецът Петър, баща на три деца, е за всеобща неграмотност.
"Глупав народ по-лесно се управлява, но вината не е само на държавата", казва младият многодетен родител и обяснява защо се получава така:
"Защото родителите нехаят. И политиците нехаят. Всички нехаят, защото всеки бяга от отговорност. Така по-лесно се управлява. Не трябва да търсим вината само в политиците, трябва всеки един човек да действа. Тогава ще се оправят нещата. Ако разчитаме само на политиците, нали виждате какво се случва в последните 30 години?".
Предизборните обещания към младите семейства не свършват до тук. 
Партиите обещават и финансова подкрепа при покупка на първо жилище, като една от формациите дори е разписала в програмата си за многодетните семейства, че държавата ще им даде еднократна субсидия от 40 000 лева.
А може би и политиците, и избирателите са слушали любимата Тони Димитрова, която пее "обещания щедри, обещания само".
Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна