Слушайте!

Българският фолклор беше представен на благотворителен базар в Дъблин

Клуб за народни танци „Чемшир“ в Арма, децата от училище “Райна Княгиня“ с танцовите си хореографии и Габриела Иванова с изпълнение на български народни песни представиха България в международен благотворителен базар в Дъблин, Ирландия...

публикувано на 23.11.23 в 17:00

Президентството и БПЦ имат обща отговорност към българите в чужбина

Българската държава и Българската православна църква споделят обща отговорност за поддържането и развитието на връзките със сънародниците ни зад граница. Това бе общата позиция на президента Румен Радев и на Светия Синод изразена след среща в Синодалната..

публикувано на 23.11.23 в 10:02
Николай Павлов

Българи по света са сред кандидатите за търговски представители на България

Сто деветдесет и четири заявления са подадените за 23-те свободни позиции за търговски представители на България в 21 държави по света. Обявените от Министерството на икономиката и индустрията конкурси са в три направления - "Европейски страни", "Руска..

публикувано на 22.11.23 в 17:48

В бесарабското село Паркани в Молдова отбелязаха храмовия празник

Прекрасен концерт, по случай храмовия празник в молдовското село Паркани, събра живеещите там бесарабски българи. На тържеството, продължило 3 часа, се изявяваха местни артисти и гости от молдовския град Твърдица, също населяван предимно от бесарабски..

публикувано на 22.11.23 в 16:50

България за първи път участва във "Фестивала на елхите" в Индиана

"Фестивалът на елхите" в Индиана, САЩ показва в залите на Историческия музей в града 78 коледни дръвчета, украсени от едни от най-големите и известните местни асоциации, компании и организации. Събраните на ежегодното благотворително..

публикувано на 21.11.23 в 10:45

Салон на съвременната българска литература за деца и юноши в Рим

В българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим беше даден старт на първия Салон на съвременната българска литература за деца и юноши. По идея на директора на училището Мая Падешка в галерия "България" се събраха деца, учители и представители на..

публикувано на 19.11.23 в 12:03

Жана Суслина от Украйна е "Българка на годината"

За 11-и път Изпълнителната агенция за българите в чужбина връчи отличието "Българка на годината – Св. Злата Мъгленска 2022" и по този начин изрази признателност към всички дами, които със своята активност допринасят за опазването на българското..

обновено на 17.11.23 в 19:46

За преброяването в Албания и значението му за българското национално малцинство

След удължаване от две седмици, процесът по преброяване на населението в Албания приключи на 15 ноември. По препоръка на ООН и ЕС, от 20 ноември до 20 декември 2023 г. ще бъде проведена анкета, чрез която ще се оцени качеството на преброителния процес,..

публикувано на 17.11.23 в 19:45

Българският език и литература бяха във фокуса на форум в Неапол

Неаполският университет "Ориентале" беше домакин на Международна научна конференция "Славянските литератури през 21-ви век между регионализма и глобализацията". Форумът се проведе под патронажа на Посланика на България в Италия и на Община Неапол, с основен..

публикувано на 17.11.23 в 19:10
Снимка: Фейсбук / Генерално Консулство Ню Йорк

Българската кухня беше представена на фестивал в Ню Йорк

За поредна година България беше представена на Международния кулинарен фестивал, организиран от Society of Foreign Consuls in New York. За това съобщават във Фейсбук от Генералното консулство на България в Ню Йорк, САЩ. На българската маса бяха..

публикувано на 17.11.23 в 16:54