Слушайте!

Маестра Виктория Лазарова обучава кубински оперни таланти

Концерт на талантливи млади кубински изпълнители в Palacio de Marques de Arcos в Стара Хавана увенча майсторския клас на маестра Виктория Лазарова в Куба. В продължение на 2 месеца маестра Лазарова неуморно помагаше на кубински студенти да..

публикувано на 16.11.23 в 16:16
Снимка: Фейсбук/Генерално Консулство Ню Йорк

С концерт почетоха дейността на 90-годишния Тед Попов в Ню Йорк

В Генералното консулство на България в Ню Йорк  се състоя среща на сънародници с Тед Попов - личност с принос за представянето на българската култура и музиканти в мегаполиса.  „Българските концертни вечери в Ню Йорк, Американска фондация за..

публикувано на 16.11.23 в 09:11

За сънародниците ни в чужбина фолклорните състави са като малка местна България

С дъхав хляб, подсладен с мед посрещнаха гостите на Втората творческа среща – семинар на ръководителите на български фолклорни състави в чужбина, която се проведе на 11 и 12  ноември в София. Освен в полезна обмяна на опит, срещата се превърна в истински..

публикувано на 15.11.23 в 11:15
Снимка: посланикът на България в Обединеното кралство Марин Райков

Посолството ни в Лондон представя документална изложба за спасението на българските евреи

“Пуснете народа ми да замине” е заглавието на документална изложба, с която посолството на България в Лондон отбеляза 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Много от представените документи за първи път достигат до широката публика и са..

публикувано на 15.11.23 в 09:01
Фолклорен ансамбъл „Лазарка“

Софтуерен експерт пази и развива традициите на един от най-старите български фолклорни ансамбли в Германия

Както много други европейски държави, България има стотици хиляди свои граждани, избрали да живеят зад граница. Условно и най-общо бихме могли да ги разделим на два типа – стара и нова емиграция. Причините да се озоват зад граница, разбира се, са..

публикувано на 14.11.23 в 12:15

Председателят на парламента разговаря с българи в Северна Македония

"Отношенията между България и Северна Македония трябва да бъдат като между добри съседи и е време и двете страни да го разберат и да работим за благото на нашите граждани", каза председателят на българското Народно събрание Росен Желязков на среща с..

публикувано на 14.11.23 в 09:42

Българска елха грейна в Чикаго

За традиционните Рождественски празници , в Музея на науката и индустрията в Чикаго (Chicago’s Museum of Science and Industry), за поредна година е украсена българска елха. Това е най-големият научен музей в Западното полукълбо, съобщава eurochicago.com...

публикувано на 13.11.23 в 17:54

Милена Селими: Българите в Албания имат нужда от учители и от внимание

От 2017 година българското национално малцинство в Албания е признато официално от албанската държава, а от м. юни 2023 г. негов представител в Комитата на националните малцинства е Милена Селими - писател, преводач, журналист, с родови корени в..

публикувано на 13.11.23 в 00:08

Българите в Швейцария подготвят българско коледно парти

На 9 декември (събота) в град Вьовѐ, Югозападна Швейцария, ще се проведе българско коледно тържество. По време на събитието з а малчуганите ще бъдат организираниателиета за сурвачки и коледни играчки, както и изложба на детски рисунки на тема „Моята..

публикувано на 11.11.23 в 19:14
Втората творческа среща – семинар на ръководителите на фолклорни състави в чужбина

Ръководители на 37 български фолклорни състави от чужбина се срещат в София

60 представители на български фолклорни състави, от 15 държави, сред които Италия, Франция, Испания, Гърция, Норвегия, САЩ и от група „Мартеница", която е съставена изцяло от унгарци, участват във Втората творческа среща – семинар на ръководителите на..

публикувано на 11.11.23 в 14:12