Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-популярните футболни клубове в България – „Славия”

Отборът на "Славия" днес.
Снимка: www.pfcslavia.com
Според запазените исторически данни „Славия” (София) е най-старият съществуващ досега футболен клуб в България. Той е основан през 1913 година, а цветовете на отбора са бяло и черно. Прозвището му сред феновете е „Бялата лавина”, или просто „белите”. Столичната „Славия” и до днес остава един от най-популярните български футболни отбори, а почитателите му се гордеят със заслужените успехи и богатата история на клуба.

Той е създаден след сливането на спортен клуб “Ботев” (1909) и гимнастическо дружество “Развитие” (1910). В официалната протоколна книга на Славия от годината на основаването се чете: “Под председателството на г-н Димитър Благоев, за ползата от основаване на един спортен клуб, решихме да основем едно спортно сдружение между младежта с наименование „Славия” и със седалище София, имащо за цел физическото възпитание на своите членове, подтикване стремежа им към физическо и морално усъвършенстване и използване ползотворно на свободното от занятия време.” Документът е подписан от 13 основатели, а събитието се случва на 10 април 1913 година. Това е началото на един емблематичен български футболен клуб, който е дал на спорта известни играчи като Александър Шаламанов, Симеон Симеонов, Божидар Григоров, Андрей Желязков, Добромир Ташков и други. Името „Славия“ e избрано като символ на славянството, но и защото основателите създават отбора по образец на едноименния чешки клуб от Прага.
Шампиони на България в сезона 1938/1939 г.
„Славия” е отбор с множество успехи. Клубът става шампион на страната 8 пъти и 12 пъти е носител на Купата на България. Той е и първият български отбор, класирал се на полуфинал в европейски клубен турнир. Това става през 1967 година в турнира за Купата на националните купи, а мачовете са срещу шотландския отбор „Рейнджърс” (Глазгоу). За жалост белите губят с минималното 1:0 и в двата мача. През 1981 „Славия” достига до четвъртфиналите на КНК, където губи от холандския „Фейенорд”. Българският отбор е участвал общо 7 пъти в турнира за Купата на националните купи и 10 пъти е бил участник в турнирите на УЕФА, които предшестват сегашната Лига Европа. В първия кръг на турнира от 1969 година „Славия” отстранява отбора на „Валенсия” след победа с 2:0 в София и равенство 1:1 като гост в Испания, но за съжаление по-късно отпада от надпреварата. Дългата история на клуба е белязана от множество успехи и ценни трофеи.

Любопитни факти свързват историята на „Славия” с Царската купа. Това е футболен трофей, приеман за еквивалент на днешната Купа на България. Купата е подарена от цар Борис ІІІ на Българската национална спортна федерация през 1924 година и е връчвана на шампиона на страната по футбол до 1943 година включително. В периода 1938-1942 купата е трофей в отделен турнир. За последен път името на шампиона на България е гравирано върху сребърното отличие през 1943 година, когато „Славия” става първенец след две победи над отбора на „Левски” (София) във финалните мачове на първенството.
Отборът на Славия - първенец на страната през 1943 г.
Социалистическият преврат през следващата година прекъсва връчването на купата и тя остава в притежание на белия отбор завинаги. За да не бъде унищожена от комунистическата власт, купата е крита от различни ръководители и играчи на отбора през годините. Ремонтирана след бомбардировките през 1943-1944 година, губена и намирана отново, тя оцелява за поколенията и до днес продължава да се съхранява от „Славия”.

„Белите” от София са един от отборите в България, които могат да се похвалят с верни почитатели от първата година на създаването си до днес и остава един от най-популярните и уважавани футболни клубове в страната. Скоро „Славия” ще отпразнува своята едновековна история, а славистите очакват нови радостни моменти от своя любим отбор.

Снимки: www.bfunion.bg
По публикацията работи: Александър Марков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55