Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-популярните футболни клубове в България – „Славия”

Отборът на "Славия" днес.
Снимка: www.pfcslavia.com
Според запазените исторически данни „Славия” (София) е най-старият съществуващ досега футболен клуб в България. Той е основан през 1913 година, а цветовете на отбора са бяло и черно. Прозвището му сред феновете е „Бялата лавина”, или просто „белите”. Столичната „Славия” и до днес остава един от най-популярните български футболни отбори, а почитателите му се гордеят със заслужените успехи и богатата история на клуба.

Той е създаден след сливането на спортен клуб “Ботев” (1909) и гимнастическо дружество “Развитие” (1910). В официалната протоколна книга на Славия от годината на основаването се чете: “Под председателството на г-н Димитър Благоев, за ползата от основаване на един спортен клуб, решихме да основем едно спортно сдружение между младежта с наименование „Славия” и със седалище София, имащо за цел физическото възпитание на своите членове, подтикване стремежа им към физическо и морално усъвършенстване и използване ползотворно на свободното от занятия време.” Документът е подписан от 13 основатели, а събитието се случва на 10 април 1913 година. Това е началото на един емблематичен български футболен клуб, който е дал на спорта известни играчи като Александър Шаламанов, Симеон Симеонов, Божидар Григоров, Андрей Желязков, Добромир Ташков и други. Името „Славия“ e избрано като символ на славянството, но и защото основателите създават отбора по образец на едноименния чешки клуб от Прага.
Шампиони на България в сезона 1938/1939 г.
„Славия” е отбор с множество успехи. Клубът става шампион на страната 8 пъти и 12 пъти е носител на Купата на България. Той е и първият български отбор, класирал се на полуфинал в европейски клубен турнир. Това става през 1967 година в турнира за Купата на националните купи, а мачовете са срещу шотландския отбор „Рейнджърс” (Глазгоу). За жалост белите губят с минималното 1:0 и в двата мача. През 1981 „Славия” достига до четвъртфиналите на КНК, където губи от холандския „Фейенорд”. Българският отбор е участвал общо 7 пъти в турнира за Купата на националните купи и 10 пъти е бил участник в турнирите на УЕФА, които предшестват сегашната Лига Европа. В първия кръг на турнира от 1969 година „Славия” отстранява отбора на „Валенсия” след победа с 2:0 в София и равенство 1:1 като гост в Испания, но за съжаление по-късно отпада от надпреварата. Дългата история на клуба е белязана от множество успехи и ценни трофеи.

Любопитни факти свързват историята на „Славия” с Царската купа. Това е футболен трофей, приеман за еквивалент на днешната Купа на България. Купата е подарена от цар Борис ІІІ на Българската национална спортна федерация през 1924 година и е връчвана на шампиона на страната по футбол до 1943 година включително. В периода 1938-1942 купата е трофей в отделен турнир. За последен път името на шампиона на България е гравирано върху сребърното отличие през 1943 година, когато „Славия” става първенец след две победи над отбора на „Левски” (София) във финалните мачове на първенството.
Отборът на Славия - първенец на страната през 1943 г.
Социалистическият преврат през следващата година прекъсва връчването на купата и тя остава в притежание на белия отбор завинаги. За да не бъде унищожена от комунистическата власт, купата е крита от различни ръководители и играчи на отбора през годините. Ремонтирана след бомбардировките през 1943-1944 година, губена и намирана отново, тя оцелява за поколенията и до днес продължава да се съхранява от „Славия”.

„Белите” от София са един от отборите в България, които могат да се похвалят с верни почитатели от първата година на създаването си до днес и остава един от най-популярните и уважавани футболни клубове в страната. Скоро „Славия” ще отпразнува своята едновековна история, а славистите очакват нови радостни моменти от своя любим отбор.

Снимки: www.bfunion.bg
По публикацията работи: Александър Марков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30