Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Да пораснем заедно” – работилница за родители

Снимка: unicef.bg

Децата идват на този свят без инструкции за отглеждане. Затова и не са малко случаите, когато родителите допускат грешки при тяхното възпитание. Онези от тях, които биват насърчавани да поддържат близка емоционална връзка със своите деца и да оценяват своите собствени потребности като личности, имат много по-голям шанс да отгледат способни и истински щастливи потомци. Да им помогнат в отговорната мисия „родител” са си поставили за цел  от УНИЦЕФ с програмата „Да пораснем заедно” – работилница за родители. „Опитът на УНИЦЕФ показва, че родителите търсят информация, насоки и подкрепа, за да се чувстват уверени и компетентни в своите взаимоотношения с децата. През 2012 година ние започнахме този проект, като целта ни е родителите да споделят своя опит и знания, свързани с грижата за децата, както и да разширят познанията си за детското развитие и психологически потребности в най-ранното детство”, казва Вера Рангелова, директор на програмите за ранно детско развитие към УНИЦЕФ – България и допълва:

„Проектът включва работа с родители на малки деца от 0 до четири години по програма, разработена от УНИЦЕФ, която се прилага в редица държави. Целта й е да подпомогне родителите да придобият знания, умения и нагласи, които да са им полезни в изпълняване на техните родителски отговорности  и задължения към малчуганите и насърчаване на тяхното развитие. Програмата е изключително полезна, защото предоставя едно пространство, в което родителите на малки деца могат да се събират и в присъствието на психолози, социални работници и педагози да обсъждат нуждите  на своите деца и това, как те биха могли да подпомогнат тяхното възпитание, да им осигурят най-благоприятни условия за живот и развитие. У нас, общо взето, битува схващането, че родителите могат сами да се справят сами с родителските си отговорности, но нашият опит показва, че те имат необходимост от подобни програми и много активно ги търсят.”

Работилницата представлява 12 тематично свързани сесии, по време на които чрез методите на груповата работа, дискусиите, интерактивните упражнения родителите разглеждат теми като: „Нашите деца и как да ги обичаме”, „Слушането – важно умение за родителството”, „Как детето учи за света около себе си” и т.н. Ето какво допълва Вера Рангелова: „Мнението, което се споделя най-често, е, че участието в тази програма дава на родителите по-голяма увереност, че те се справят със своите задължения, учи ги на повече търпение в общуването с децата, как да се справят в трудни ситуации с нежелано поведение от страна на малчуганите. Нещо, което много често споделят родителите, е, че в резултат на  програмата започват да отделят повече внимание на своите деца и да  прекарват повече време с тях в съвместни занимания, което е и една от целите ни. Наистина, в началото имахме опасения как ще бъде приета тази програма, но се оказа, че в момента интересът към нея е голям, което показва, че наистина е необходима.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05