Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм по музика на Добринка Табакова открива Фестивала за късометражни филми в Глазгоу

Сцена от филма

На 13 февруари с новия филм "Пулс" , в който звучи музика на българската композиторка Добринка Табакова, се открива Фестивалът за късометражни филми в Глазгоу. (GlasgowShortFilmFestival 13–16 February). След това лентата ще пътува и ще бъде показана в други градове на Острова, а през август ще бъде прожектирана отново в Глазгоу в културната програма на спортните игри.

Рут ПакстънРежисьорката на филма Рут Пакстън е от Шотландия. За първи път работя с нея, а сценарият се върти около живота в един голям космополитен град и как той се отразява на хората, споделя Добринка Табакова.  Присъства темата за отчуждението между хората, което може да доведе до сериозни вътрешни борби и негативни мисли. Филмът е ориентиран към различните нации, които живеят заедно, затова исках да включа по-нестандартни за западния свят инструменти. Произведението е написано за ударни и две пиана. Включих и гамелан – типичен за региона на Индонезия ансамбъл от музикани инструменти. Вплетох и идеята за морзовия код. Живеем близо един до друг физически, но сме толкова отчуждени духовно, че има нужда да си изпращаме сигнали.

Снимки: личен архив





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

САЩ инвестират 240 000 долара в център за изкуство и култура във Варна

САЩ инвестират 240 000 долара във варненския културен център ReBonkers чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP). Това обявиха от посолството на САЩ в София. Варна е най-големият бенефициент по проект на AFCP в Европа..

публикувано на 25.09.24 в 22:32

„Времеубежище“ е претендент за шведската международна литературна награда

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов в превод на шведски от Хана Сандборг е сред петте книги, включени в краткия списък на Шведската международна литературна награда. Това е уникална награда, която отличава както автори, така и преводачи...

публикувано на 23.09.24 в 14:31

Културен фестивал в село Хухла събира гърци, турци и българи

В ивайловградското село Хухла за 26-ти пореден път се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла-2024". До 23 септември три етноса – българи, гърци и турци се събират на площада на Ивайловград под мотото "Човечност без граници". Вдъхновител и..

публикувано на 22.09.24 в 10:10